Stina Nilsson gör ett segerhopp efter sin världscupseger.
Stina Nilsson gör ett segerhopp efter sin världscupseger.

I Sverigepremiären fick hon ge sig mot Hanna Falk. I världscuppremiären var Stina Nilsson omutlig.Sprintstjärnan gav Sverige en flygande start på skidsäsongen då hon vann den klassiska sprinten i Ruka.

Inte ens norskorna Maiken Caspersen Falla och Heidi Weng kunde stoppa Nilsson på triumffärden mot sin fjärde världscupseger, och den första i klassisk stil.

– Jag har verkligen velat vinna i klassiskt också, säger Nilsson, som tog tre världscupsegrar (en i finaltouren) förra säsongen.

– Det har gått bra i klassiskt förut också, jag har bara inte vunnit. Men jag tycker jag är bättre tekniskt i klassiskt i år än tidigare.

Bra dag

Nilsson hade bara finländskan Krista Pärmäkoski – femma i finalen – före sig i tidskvalet och kompisarna Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk alldeles bakom sig.

– Jag är inte känd för att vara någon prologåkare så jag är väldigt nöjd att jag kan känna mig lite mer säker när det gäller prologer framöver. Jag är inte förvånad att vi var flera där uppe. Jag har tränat med dem hela sommaren och vet vilken kapacitet de har.

Alla tre råkade hamna i samma semifinalheat, och där var det färdigåkt för både Falk och Ingemarsdotter.

– I semin hade jag lite sämre fäste, jag fick slita mycket och saxa tidigt. Det är väl en teknikgrej också att kunna få fast skidorna, det kunde jag inte i dag, säger Falk, som var den som besegrade Stina Nilsson i Sverigepremiären förra veckan

– Tyvärr så blev staven avkliven, tror det var Pärmäkoski, så jag fick staka sista biten och att åka in i backen med bruten stav gör det svårare att åka, säger Ingemarsdotter lakoniskt.

Kommandot direkt

Nilsson övertygade då också och tog kommandot direkt i finalen.

– Taktiken var att gå så fort som möjligt och spela ut mina kort i backen före stadion, jag hade väldigt bra skidor, säger hon.

– Det kändes väldigt bra från prolog och hit. Väldigt skönt att få ett kvitto på att det vi har gjort i sommar har varit väldigt bra. Jag åkte så bra tekniskt i dag. Jag är väldigt nöjd med hur jag kunde hålla upp diagonalåkningen.

Norskorna närmnade sig på upploppet och Nilssons seger blev 17 knappa men ändå klara hundradelar till Falla.

– Vi såg hur bra Nilsson var förra vintern och nu är hon ett år äldre. Hon kommer att bli väldigt svår att tas med, säger Norges damtränare Roar Hjelmeset

Redan på söndagen väntar en ny utmaning, 10 kilometer klassiskt.

– Tekniska bitar kommer jag ta med mig från i dag och att inte stressa för tidigt i backarna, säger Stina Nilsson.

– Jag lättade på träningen efter Bruksvallarna, så jag har haft en vecka på mig att vila upp mig lite grann. Det gav snabb utdelning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset