Bilder från mobilspelet MoHim som hoppas bryta tabun kring mens i världen.
Bilder från mobilspelet MoHim som hoppas bryta tabun kring mens i världen.

Kan flygande trosor som ska fånga bindor och undvika löv och tidningar bryta tabun i länder där det är svårt att prata öppet om mens? Det hoppas åtminstone entreprenören Mariam Adil som har en stark tilltro till mobilspelets kraft.

Varför ska jag skämmas? Det är naturligt. Varför är det pinsammare att köpa mensskydd än kondomer?

Det var några av budskapen på de bindor som kvinnliga studenter – som fått nog av skambeläggandet kring mens – tidigare i år tejpade upp på väggarna i ett universitet i Lahore i Pakistan.

Mariam Adil, chef för det pakistanska startup-företaget Grid, växte själv upp i landet och är högst välbekant med stigmatiseringen. Men med hjälp av ett utbildande mobilspel vill företaget motverka de fördomar kring mens som fortfarande är djupt rotade på flera håll i världen – för varje nivå i spelet avlivas ännu en myt.

Vill skapa dialog

Spelet ska bland annat användas av en hjälporganisation i slumområdena i Kenyas huvudstad Nairobi.

– Tabun i samhället kan göra det svårt att skapa dialog kring menstruell hälsa. Men spelet kan snabbt öka medvetenheten och utmana sociala konstruktioner på ett roligt sätt. Särskilt unga flickor kan använda sig av spelet för att göra mens till ett bekvämare samtalsämne, säger Adil som också jobbar som analytiker på Världsbanken i USA.

Slutar skolan

I Pakistan anser många fortfarande att mens är något det ska talas tyst om och många flickor slutar helt i skolan när de börjat blöda.

– Stigmatiseringen rör sig snabbt från harmlösa flickskämt till allvarliga hälsoproblem när kvinnor varje månad förpassas till särskilda "menshyddor" eftersom de betraktas som orena. Politiker vill inte diskutera hälsoaspekterna eftersom ämnet är obekvämt och pappor byter kanal när reklam för bindor visas i tv, säger Adil och fortsätter:

– Det är vårt ansvar att bryta tystnaden och få fart på en förändring i samhället.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset