USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skakade hand när uppgörelsen om en vapenvila i Syrien slöts. Arkivbild
USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skakade hand när uppgörelsen om en vapenvila i Syrien slöts. Arkivbild

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett brådskande möte på lördag med anledning av den USA-ledda koalitionens dödliga flyganfall som kan ha träffat syriska militärposteringar.Uppemot 80 syriska soldater har dödats i attackerna.

Moskva begärde säkerhetsrådsmötet efter bombningarna.

– Vi kräver Washingtons fulla och detaljerade förklaring, och den måste ges inför FN:s säkerhetsråd, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova i rysk tv.

Hon säger också att bombräderna äventyrar allt som hittills har gjorts av det internationella samfundet för att nå fred i Syrien.

Det ryska utrikesdepartementet uppger att flygräderna innebär att uppgörelsen mellan USA och Ryssland om vapenvila är i fara, rapporterar ryska medier.

Ryska UD hävdar att man kommit till slutsatsen att USA spelar under täcket med Islamiska staten, uppger den ryska nyhetsbyrån Tass enligt Reuters.

Syriens utrikesdepartement uppmanar säkerhetsrådet att fördöma vad de kallar USA:s angrepp, och kräver att Washington respekterar Syriens suveränitet, enligt ett uttalande.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon erkänner att koalitionsstyrkor kan ha bombat militära posteringar men att USA stoppade flygräderna sedan de fått informationen från Ryssland.

Uppgifterna om flygattackerna kom först från syrisk militär sent på lördagen. Nästan samtidigt uppgav den ryska militären att 60 syriska soldater dödats i räderna.

"Stridsplan från den internationella anti-jihadistkoalitionen genomförde fyra räder mot syriska styrkor som är omringade av en grupp från Islamiska staten vid flygbasen i Deir Ezzor", hette det i ett uttalande av ryska armén.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset