Spara pengar genom att flyga på rätt dag – det vill säga när ingen annan flyger.
Spara pengar genom att flyga på rätt dag – det vill säga när ingen annan flyger.

Semestern närmar sig för många, och vill man flyga iväg men ännu inte hunnit boka sin biljett är inte hoppet ute. Det kan finnas billiga flygresor kvar – om du bokar rätt dag.

Att boka flyg till bästa möjliga pris kan vara en fråga om vid vilken tidpunkt man bokar biljetterna, men snarare så handlar det om att flyga på dagar när minst folk reser, enligt Tim Lyon, vd för intäktsadministrationen hos American Airlines.

I en intervju med Bloomberg berättar han att flygbolagen bestämmer biljettpriserna utefter efterfrågan och antalet sålda säten. Därför kan en biljett vara billigare om du köper den en vecka innan avfärd jämfört med om du köper en tre månader i förväg, allt beror på om flyget behöver fylla sina säten.

– I slutändan så kommer de tomma sätena ändå att flyga med planet, säger Tim till Bloomberg.

►LÄS MER: Här listas världens säkraste – och osäkraste – flygbolag

Tim förklarar också att många kunder tror att biljettpriserna handlar om hur mycket det kostar för ett plan att flyga, något som inte är helt sant. Ett flygbolag kan ändra sina priser flera gånger per dag, men prissättningen drivs då bland annat av konkurrens med andra flygbolag och efterfrågan från kunder.

– Som en allmän riktlinje när man prissätter flygbiljetter så handlar det inte om körsträckan alls, berättar han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi