Kontrollerna vid flygplatsen är till för passagerarnas säkerhet. Ändå missar de bomber och vapen, visar ett test som amerikanska myndigheter genomfört.

I en utredning av säkerheten på flygplatser försökte civilklädda utredare smuggla med förbjudna vapen och fejkbomber genom kontrollerna. De lyckades, i inte mindre än 95 procent av fallen. 

Utredarna från Homeland Security, USA:s inrikessäkerhetsdepartement, klädde ut sig till passagerare och gjorde sitt bästa för att lura säkerhetspersonalen från TSA, den amerikanska myndigheten med ansvar för säkerhet inom transport, skriver ABC News

Ett dussintal av de största flygplatserna i USA undersöktes och i 67 av 70 fall kunde låtsasterroristerna utan problem få med sig vapen genom kontrollerna.

I ett fall gick ett larm i säkerhetskontrollen men när kontrollanten sedan visiterade den civilklädda utredaren så hittades inte den fejkade bomb som tejpats fast på ryggen. Enligt ABC News, som tagit del av resultatet, vill myndigheterna inte berätta när testerna genomförts, men de ska nyligen ha avslutats.

En liknande utredning genomfördes 2013 och redan då hittades brister i säkerheten, något som den dåvarande TSA-chefen John Pistole skyllde på Homeland-utredarnas kännedom om hur kontrollerna går till.

– De vet precis vilka protokoll vi följer. De kan skapa och dölja föremål som inte ens de bästa terroristerna skulle klara av, sa han under en utfrågning på Kapitolium.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset