I helgens svåra flygolycka i Etiopien omkom 158 personer. Nu har flera olika flygbolag och länder stoppat alla flygningar med samma flygplanstyp, Boeing 737 Max 8.

Länder som Kina, Malaysia, Australien och Sydkorea var tidigt ute och stoppade flygningar med modellen, och senare under tisdagen beslutade även bolagen Norwegian och TUI att stoppa sina berörda flygplan.

Det är nämligen inte första gången som modellen är inblandad i en flygplanskrasch. Samma modell störtade i Indonesien förra året och dödade 189 människor.

– De här två moderna nyutvecklade flygplanen slår ihjäl mer än 300 människor på bara några månader. Det är riktigt illa. Det får bara inte hända i luftfarten och det är en unik händelse. Drabbar luftfarten negativt och händelsen ger kvarstående problem och konsekvenser som kan ta år att utreda, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

LÄS MER: Missade olycksplanet med två minuter: ”Min lyckodag”

Är den här modellen överrepresenterad i olyckor?

– Nej, man får nog betrakta det här som en ny typ. Den liknar modellen Boeing 7-serie (700-800), men även om den ser nästan likadan ut så har man modifierat exempelvis motorer och inte minst styrsystem. Man misstänker även nu att det nödhjälpssystemet som slogs ut i indonesienhaveriet även kan vara orsaken till det här haveriet också. Men det är fortfarande oklart till dess att haverikommissionen sagt sitt.

– Haverikommissionen har redan börjat titta på mjukvarusystemet vilket ger en indikation på att man misstänker buggar och felfunktioner i styrsystemet i programvaran, alltså det som även fallerade i indonesienhaveriet.

LÄS MER: Flygplan störtade – 189 personer ombord

Bör modellen stoppas i Sverige också?

– De som triggat det här är den europeiska säkerhetsagenturen i Köln, EASA (European Aviation Safety Agency) som tar hand om Europas alla medlemsstaters myndigheter och ger ut regler för luftfarten. EASA har gjort en rekommendation att samtliga länder, inklusive Sverige, bör stoppa de här flygplanen. Detta har föranlett att vissa länder själva stoppat flygningar innan det här beslutet kom i dag.

– Sverige har sagt att de följer rekommendationer och drabbar bara TUI med några få flyg. Norwegian som står utanför EU men som är anslutit sig till EASA har ett 15-tal flygplan berörs, som man nu under dagen stoppat.

LÄS MER: Plan störtade i Etiopien – svenskar befann sig ombord

Bör resenärer vara oroliga?

– Jag tycker att man från myndighetshåll och från bolagens sida varit på framkant när det gäller säkerheten, så allmänheten ska inte känna sig orolig, mer än att bli ombokade och försenade i sina resplaner. Det innebär ju stora förseningar för resenärer, så det får stora följder för trafiken, säger Hans Kjäll.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset