En falsk flygledare tvingade ett inrikesflyg att avbryta landningen. Arkivbild.
En falsk flygledare tvingade ett inrikesflyg att avbryta landningen. Arkivbild.

En falsk flygledare tvingade ett inrikesflyg i Australien att avbryta sin landning bara 80 meter från landningsbanan. Nu jagas bluffaren av federal polis.

Flygplanet från Virgin Australia, med plats för över 180 passagerare, avbröt plötsligt landningen i Melbourne på order från en falsk flygledare, rapporterar lokala medier.

Enligt uppgifter till radio- och tv-bolaget ABC utreder australiska myndigheter 15 liknande bluffar, men har ännu ingen misstänkt.

ABC har tagit del av en inspelning av en händelse senare samma dag, då bluffaren i stället föreställde sig att vara en pilot som gjorde ett nödanrop. I inspelningen hörs mannen hävda att han har problem med motorn. Men knappt en halv minut senare avslöjades han och flygledningen gick ut med en varning till alla piloter i området.

Att sända på samma frekvenser som flygtrafiken använder är enkelt, eftersom systemet av säkerhetsskäl inte är skyddat. För en pilot kan det vara svårt att avgöra om det faktiskt är en riktig flygledare som anropar – och order från flygledaren måste följas. En illvillig person skulle kunna orsaka allvarliga olyckor genom att ge falska order till piloter.

Bluffaren riskerar 20 års fängelse, skriver The Age.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset