Under måndagen kommer inrikesflygen att störas av strejk.
Under måndagen kommer inrikesflygen att störas av strejk.

Unionen kräver kollektivavtal för kabinpersonal anställda hos GEC och anställda har under måndagsmorgonen gått ut i strejk.

Från och med klockan 07 på måndagsmorgonen råder det strejk för Unionens medarbetare. De linjer som berörs är inrikesflyg samt flygningar till Finland, skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Unionen varslade i höstas om strejk efter förhandlingar om att teckna kollektivavtal med kabinpersonal för anställda hos GEC, Global Employment Company, och Svenska Flygbranschen. Idag träder strejken i kraft.

Sent under söndagen lämnades ett ett bud till parterna som kommer besvaras under måndagen.

– Vi är mycket besvikna på att det nu blir en strejk, men hoppas på en lösning under måndagen, säger Elisabeth Holming-Schiller, tf vd Svenska Flygbranschen, till Transportföretagen.

GEC, som anställer kabinpersonal och piloter till företaget Flybe som i sin tur är upphandlade av SAS för vissa sträckor, erbjuder fasta anställningar och har en uttryckt vilja att teckna kollektivavtal.

Cathrine Sandegren på SAS säger till Metro att det rör sig om fyra avgångar som ännu ställts in. Samtliga berörda avgångar är från Arlanda.

– Vi jobbar på så snabbt vi kan med att lösa ombokningar för samtliga passagerare. De kunder som berörs har fått direkt information via sms och mejl.

 

Totalt är det 340 passagerare som berörs av strejken. Det är just nu turerna Stockholm – Kalmar, Stockholm – Visby och Stockholm – Vaasa som påverkas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset