Franska flygvärdinnor rasar mot kravet att bära huvudduk när de vistas i Iran. ”Flygvärdinnor måste ha rätt att säga nej till de här flygningarna”, säger Flore Arrighi, ordförande för fackförbundet Unac till The Telegraph.

Den 17 april börjar Air France att flyga sträckan Paris-Teheran tre gånger i veckan – efter åtta års uppehåll. Anledningen till pausen är den kärva relation som uppstått mellan länderna i samband med Irans kärnenergiprogram, skriver The Telegraph.

Men nu gör flygvärdinnorna och deras fack uppror mot kravet att de ska bära huvudduk när de vistas i Iran. De ska dessutom bära lång jacka och byxor, vanligtvis kan de välja mellan kjol och byxor.

►LÄS MER: Flygvärdinnorna vann – får bära byxor 

Sedan den iranska revolutionen 1979 är det lag på att kvinnor ska täcka sitt hår i Iran. I Frankrike är huvudduk i stället förbjudet i statliga skolor, kontor och offentliga platser. Flygvärdinnorna säger att de kommer att vägra flyga på sträckan och facket kräver att flighterna ska vara frivilliga för medlemmarna.

– Det är inte vår sak att döma bruket av huvuddukar eller slöjor i Iran. Det vi är kritiska emot är att det införs ett tvång. Flygvärdinnor måste ha rätt att säga nej till de här flygningarna, säger Flore Arrighi, ordförande för fackförbundet Unac till The Telegraph.

Under måndagen backade Air France och meddelade att flygvärdinnor som inte vill bära huvuduk har rätt att välja bort flygningarna till Iran. 

►LÄS MER: Hollande sågar Air-France protester

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik