Ali Moradi. Foto: Gustav Gräll 
Ali Moradi. Foto: Gustav Gräll 

Attityderna mot asylsökande har hårdnat i Tyskland, enligt bedömare. Attacker mot flyktingboenden inträffar nu nästan dagligen.– Problemet är inte flyktingarna, utan rasismen, säger Ali Moradi, som jobbar för en hjälporganisation.

Utanför asylboendet i Heidenau. Foto: Gustav Gräll 

Utanför asylboendet. Foto: Gustav Gräll 

Reportage från den tyska staden Heidenau. Foto: Gustav Gräll 

Utanför asylboendet. Foto: Gustav Gräll 

Reportage från den tyska staden Heidenau. Foto: Gustav Gräll.

 

Reportage från den tyska staden Heidenau. Foto: Gustav Gräll.

Sandra. Foto: Gustav Gräll.

Ali Moradi. Foto: Gustav Gräll 

Ali Moradi. Foto: Gustav Gräll 

Ali Moradi. Foto: Gustav Gräll 

Utanför asylboendet. Foto: Gustav Gräll 

Utanför asylboendet. Foto: Gustav Gräll 

Utanför asylboendet. Foto: Gustav Gräll 

Vi träffar Ali Moradi på ett kvavt kontor inrymt i ett vanligt hyreshus i Dresden.

Som chef för frivilligorganisationen Sächsische Flüchtlingsrat arbetar han för att ta tillvara asylsökandes intressen.

Att klimatet har hårdnat råder det inget tvivel om, säger han. Inte minst i delstaten Sachsen, där Heidenau ligger.

– Var fjärde attack på tyska flyktingboenden sker här. Trots det säger politikerna att vi inte har några problem med rasism. Men ser man inte problemen kan man inte hitta några lösningar, säger han.

En viktig del av organisationens arbete är rådgivning till asylsökande. Men något stöd från regeringen kan de inte räkna med, säger Ali Moradi.

– Nej, vi får inte en cent. I andra delstater är det annorlunda.

► LÄS MER: Flyktinghatet skakar Tyskland: "Jag känner mig inte trygg"

Arbetslöshet och uppgivenhet är viktiga förklaringar till att rasism och främlingsfientlighet frodas, tror han.

– Tittar man på Pegidarörelsen ser man att kanske var femte är organiserad rasist. Resten är människor som ser sig som förlorare i det nya, återförenade Tyskland. Det finns ett raseri som folk tar ut på de svagaste i samhället, alltså flyktingarna.

En vecka har gått sedan de främlingsfientliga upploppen i Heidenau. Trots det är polisnärvaron hög. På kvällarna står ett tiotal polisbussar uppställda kring asylboendet som fortfarande är på allas läppar. Spänningen är påtaglig.

– Det vi ser i Heidenau är att de högerextrema känner sig väldigt säkra. De är varken rädda för att bli straffade eller för lokalsamhällets reaktioner, säger Maximilian Pichl, jurist på Pro Asyl, en annan organisation som hjälper flyktingar.

LÄS MER: Nu kräver Tyskland att Facebook stoppar rasismen

Han bekräftar bilden av klimatet för asylsökande har hårdnat.

– Ja, vi ser nya attacker varje dag. Strategin är ofta att försöka bränna ner planerade boenden innan flyktingarna hinner flytta in. Så att de inte ens kan komma hit, säger han.

Senast i fredags brann ett boende i Salzhemmendorf i västra Tyskland, efter att någon kastat in en molotovcocktail genom en ruta där en kvinna och hennes tre barn låg och sov.

– Det är svårt att säga varifrån den här högerextrema terrorn kommer. Det är en väldigt komplicerad fråga, säger Maximilian Pichl.

Båda två är överens om att politikerna måste ta ett större ansvar för att få stopp på det rasistiska våldet.

– Jag säger inte att alla asylsökande är änglar, det finns arslen i den här gruppen precis som överallt i samhället. Men de är människor som du och jag, och har rätt att få sin sak prövad, säger Ali Moradi.

– Det krävs tydliga signaler från politikerna att flyktingar är välkomna här. Vissa har uttryckt det de senaste dagarna, men det finns också sådana som Horst Seehofer (regeringschef i Bayern, reds anm), som säger att Tyskland inte kan vara "hela världens socialkontor". Det är att hetsa mot flyktingar, säger han.

► LÄS MER:  Till alla er som sprider rasistiskt skräp i min feed

Enligt Sandra är åsikterna starka: "många är upprörda"

Världens blickar riktas mot asylboendet i Heidenau, som i snart en vecka varit skådeplats för våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Ett par kilometer bort pågår vardagslivet som vanligt.

Sandra, som inte vill att hennes ansikte hamnar i tidningen, är ute och rastar sin hund i ett bostadsområde. Hon har själv inte märkt av flyktingarna, men är ändå orolig.

– Jag har mest sett om det på nyheterna. Men det är klart att man är rädd att något ska hända, säger hon.

Sandra är kritisk mot medierapporteringen kring händelserna i Heidenau den senaste veckan. Hon tycker att det klistras epitet på människor.

– Det här med demonstrationerna är ju lite överdrivet. Jag tycker inte man kan kalla folk för nazister bara för att de uttrycker sin åsikt.

Hon har visserligen inte varit på plats när det hettat till, men säger att det pratas om det i familjen och bland vännerna. Och åsikterna är starka, säger hon.

– Många är upprörda. Det är klart att man undrar vad det kostar, när man släpper in så extremt många på så kort tid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset