Kommunalpolitikern Magnus Nilsson (M) har mottagit flera mail och telefonsamtal efter beslutet.
Kommunalpolitikern Magnus Nilsson (M) har mottagit flera mail och telefonsamtal efter beslutet.

Solna stad har beslutat att ge 50 flyktingar förtur till förstahandskontrakt på lägenheter för att hjälpa till i flyktingkrisen. Nu hängs ansvariga politiker ut på nätforum.

Solna stad i Stockholm har i en överenskommelse med länsstyrelsen beslutat att erbjuda förstahandskontrakt på lägenheter åt 50 personer med permanent uppehållstillstånd. Och det är den allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalisten som står för de flesta lägenheterna. 

– Vi har diskuterat det här och det har inte varit någon dragkamp direkt, det var ett enhälligt beslut, säger Signalistens ordförande, kommunalpolitikern Magnus Nilsson (M).

– Vi tyckte det var en rimlig kompromiss, och det är ett ganska stort åtagande. Det är en ganska stor del av de ”vanliga” lägenheter vi har som vi annars lämnar till bostadsförmedlingens kö.


►LÄS MER: Flyktingarna behöver jobb och bostäder – vi fixar det

Efter att lokaltidningen Mitt i på tisdagen uppmärksammade beslutet har samtliga styrelsemedlemmar blivit uthängda på nätforum med hemadress och telefonnummer. Och Magnus Nilsson säger att han både förutsåg och förstår ilskan.

– Det är klart jag kan förstå att det sticker i ögonen. Att folk skulle bli skitsura det hade vi räknat med, man behöver inte var Einstein för att förstå att detta beslut skulle leda till reaktioner, säger han och fortsätter:

– Vi har ungefär 15 års bostadskö i Stockholm, och det har huvudsakligen att göra med system och lagstiftning i Sverige, och inte med flyktingsituationen, för den har inte funnits så länge.

Styrelsen fick strax efter beslutet reda på att deras hemadresser och telefonnummer hade blivit uthängda på nätforum, och Magnus Nilsson blev direkt kontaktad av ett antal missnöjda medborgare.

– Jag fick ett samtal i går kväll. Han var nog full, och pratade om masspsykosen och invandring. Och så har jag fått ett antal mail i dag. Jag tycker inte att det är obehagligt men det är klart det kan bli värre, och det är naturligtvis värre för de som kanske är yngre än jag, som är tjejer och som har barn och så. 


►LÄS MER: Här välkomnas flyktingarna till Stockholm

Exakt hur många lägenheter som i slutänden kommer att nyttjas är inte klart, utan det formella beslutet gäller 50 personer, säger Arion Chryssafis (M), ordförande i socialnämnden i Solna.

– Från stadens sida har vi sagt att vi inte kan ta fler, för vi har inga fler lägenheter i Solna. Det är väldigt många som vill bo i Solna, men för att vi ska kunna bistå på något sätt anser vi att detta är rimligt, säger han.

– De får förtur i kön, de här 50 personerna. Och det är personer som fått uppehållstillstånd i Sverige och som inte har ordnat sitt boende själva. Men 85 procent av alla har ordnat själva, så detta är för de 15 procent som inte har gjort det.

►LÄS MER: De öppnar sina hem med ”Airbnb för flyktingar”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset