När Stockholm stad måste göra plats för 4 000 nödbostäder kan Östermalm bli flyktingkvarter.
När Stockholm stad måste göra plats för 4 000 nödbostäder kan Östermalm bli flyktingkvarter.

4 000 nödbostäder för flyktingar ska byggas i Stockholm. Enligt Svenska Dagbadet handlar det om hela flyktingkvarter som kan komma att placeras i Bromma, på Djurgården och Östermalm.

Flyktingkvarteren är en del Stockholms stads krisplanering. Tanken är att även huvudstaden ska kunna ge flyktingar med permanent uppehållstillstånd egna bostäder med hjälp av tillfälliga bygglov skriver Svenska Dagbladet.

Flyktingkvarteren ska stå klara redan i år och det handlar om totalt 4 000 bostäder. Bostäderna handlas upp av Stockholms hem och kommer att vara flyttbara och inflyttnings klara.

► LÄS MER: Det här fartyget ska bli Sveriges nya asylboende

– Kvarteren ska stå i 7–9 år, men avsikten är att detta blir genomgångsbostäder för 2–3 års boende tills de som bor där kommer i arbete och kan flytta in på den reguljära bostadsmarknaden, säger stadshusledningens speciella samordnare, Lena Karlsson till Svenska Dagbladet.

För att undvika lokala protester vill politiker i Stockholm inte tala om vilka platser som är lämpliga. Däremot är det klart att Stockholmshems upphandling gäller kvarter som blir 80 eller 300 lägenheter stora i upphandlingens basutförande skriver Svenska Dagbladet.

Krisplaneringen som tidigare varit okänd har pågått i ett par månader.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset