Migrationsverkets utbetalningar till kommuner släpar efter. Arkivbild.
Migrationsverkets utbetalningar till kommuner släpar efter. Arkivbild.

Migrationsverkets utbetalningar för bland annat ensamkommande flyktingbarn till kommuner släpar efter, skriver Värmlands Folkblad. Migrationsverket är skyldig flera kommuner tiotals miljoner kronor.

Det stora flyktingmottagandet och ett krångligt regelverk är två orsaker till att Migrationsverkets utbetalningar till kommunerna hamnat på efterkälken.

– Vi driver på och Migrationsverket har satt in extra resurser. Det har fungerat på en del ställen men ibland har det inte gett någon effekt, säger Annika Wallenskog på Sveriges kommuner och landsting (SKL) till Värmlands Folkblad.

Kan tvingas låna

En kommun som är drabbad är Filipstad, som Migrationsverket är skyldig 40 miljoner kronor, vilket i kommunen motsvarar en skattehöjning på två kronor.

– Som det ser ut nu kanske vi måste låna för att klara likviditeten, säger Torbjörn Parling (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, till tidningen.

Enligt SKL har det på sina håll gått så långt att kommuner kopplat in jurister för att se över om det är möjligt att anlita Kronofogden för att få in pengarna.

Trycket kommer öka

Enligt Migrationsverket kommer myndigheten behöva nyanställa, flytta om folk och göra övergripande förändringar för att snabba upp processen. Målet är att det maximalt ska ta tre månader vid årsskiftet.

– Den ökning av asylsökande som kom under slutet av 2015 har medfört att antalet ansökningar från kommuner och landsting ökat markant, och kommer fortsätta att öka. Kommuner har tolv månader på sig att komma in med kompletta ansökningar, säger Ulf Kinnhammar på Migrationsverket till Värmlands Folkblad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset