Med hjälp av tre båtar och en lastbil lyckades man få loss "ön" som hade fastnat i inloppet till en å.
Med hjälp av tre båtar och en lastbil lyckades man få loss "ön" som hade fastnat i inloppet till en å.

Med hjälp av allmänheten lyckades räddningstjänsten bogsera iväg den flytande "ö" som på torsdagskvällen hotade att ramma både broar och ett kraftverk i Gästrikland.– Vi trodde att det skulle vara helt kört, säger räddningstjänstens inre befäl.

Det var vid 17-tiden som larmet kom om att en vassrugg, av storleken 25 gånger fem meter, av oklar anledning hade lossnat och börjat flyta iväg. Ruggen fastnade i inloppet till en å, nära byn Gästrike Hammarby i Sandvikens kommun, och om den hade fortsatt sin färd nedströms hade den kunnat orsaka skada på broar och ett kraftverk.

Räddningstjänsten var först osäker på om det skulle gå att bogsera den flera ton tunga vassruggen, men uppdraget blev framgångsrikt.

– Det var inte vad vi trodde. Vi trodde att det skulle vara helt kört, men det var trevligt att det gick, säger Pär Törnhult, tjänstgörande inre befäl vid Gästrike räddningstjänst, till TT.

Till att börja med fick man loss "ön" från platsen där den strandat.

– Med hjälp av tre båtar och en brandbil, alltså både från land och från vatten, hade de lyckats bogsera den.

Sedan transporterade de tre båtarna vassruggen till en vik i den närliggande Ältebosjön varifrån den kommit.

– Inne i den här viken ska de förankra den med ankare och rep och sedan får vi hoppas att ingenting mer händer förrän kommunen får ta hand om det i morgon.

TT
Det var utanför byn Gästrike Hammarby, i Sandvikens kommun, som den stora vassruggen började flyta iväg.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset