Burmesisk polis patrullerar gränsområdet mellan Bangladesh och Burma. Arkivbild.
Burmesisk polis patrullerar gränsområdet mellan Bangladesh och Burma. Arkivbild.

Den muslimska minoriteten rohingya i Burma anses vara en av världens mest förtryckta folkgrupper. Tusentals flyr nu från delstaten Rakhine över gränsen till Bangladesh. Till brittiska BBC säger John McKissick vid FN:s flyktingorgan UNHCR att Burmas mål är etnisk rensning.

– Det är väldigt svårt för Bangladeshs regering att säga att gränsen är öppen, för det skulle uppmuntra Burmas regering att fortsätta med sina grymheter och driva ut dem tills regeringen nått sitt mål att etniskt rensa Burma från den muslimska minoriteten, säger han.

Det uppskattas bo ungefär en miljon personer som tillhör rohingyagruppen i Burma. Av många i det buddistiska majoritetssamhället ses de som illegala invandrare från Bangladesh och förvägras därför medborgarskap, trots att många bott i Burma i fler generationer.

FN rapporterar om dödande, våldtäkter och byar som bränts ner. Dessutom har runt 30 000 människor tvingats lämna sina hem. Den senaste tidens stridigheter började efter det att Burma satt in militär hårdbevakning i Rakhine i oktober, sedan nio poliser dödats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset