Hjälparbetare från organisationen Vita hjälmarna bär ett offer för en bombräd i östra Aleppo under tisdagen.
Hjälparbetare från organisationen Vita hjälmarna bär ett offer för en bombräd i östra Aleppo under tisdagen.

Bombningarna av två sjukhus i den syriska staden Aleppo möts av fördömanden. Alla parter tycks strunta fullständigt i krigets lagar, enligt en folkrättsexpert. FN-chefen Ban Ki-Moon kallar attackerna för krigsbrott och USA pressar Ryssland att stoppa blodbadet.

– Föreställ er förstörelsen. Människor med lemmar bortsprängda. Barn med fruktansvärda smärtor utan lindring. Föreställ er ett slakthus. Detta är värre, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon inför säkerhetsrådet enligt nyhetsbyrån AFP.

Attacken mot sjukhusen inleddes omkring klockan fyra på morgonen lokal tid, då stridsflyg besköt de två största medicinska inrättningarna i det rebellkontrollerade östra Aleppo, enligt organisationen Syrian American Medical Society (SAMS). De bombade sjukhusen är utrustade med intensivvårdsavdelningar och har tidigare varit mål för flygräder, rapporterar AFP med hänvisning till SAMS.

HRW: Kemiska vapen

Samtidigt larmar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport om att syriska regimens styrkor använt kemiska vapen vid två tillfällen i Aleppo den senaste tiden. Fem civila dödades och tiotals skadades i attackerna – den 10 augusti och 6 september – enligt HRW.

Sedan ett tillfälligt eldupphör kollapsade förra veckan har östra Aleppo utsatts för enorma, återkommande bombningar av syriskt och ryskt stridsflyg. Det är inte klarlagt vem som bär ansvaret för onsdagens sjukhusattack.

Kerry varnar

USA:s utrikesminister John Kerry ringde på eftermiddagen upp sin ryske kollega Sergej Lavrov och varnade honom för att Washington kommer att avsluta samarbetet med Moskva om Syrien om inte Ryssland stoppar offensiven i Aleppo och återställer vapenvilan.

Det ryska försvarsdepartementet svarade Kerry och sade enligt Ria Novosti att man vill fortsätta samarbetet med USA och att man fått instruktioner från president Putin om det. Man kommer att sända experter till Genève för att tillsammans med USA diskutera hur våldsamheterna i Aleppo ska stoppas.

Brott mot Genèvekonventionen

Anfall på sjukhus strider mot fjärde Genèvekonventionen, som tillkom i syfte att skydda civila i väpnade konflikter, och utgör därför krigsbrott.

– Definitivt. Det handlar om urskillningslösa attacker mot civila mål. Sjukhus och skolor ska skyddas från attacker, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Trots det har sjukhusbombningar enligt Mahmoudi blivit vanligare på senare år.

– Vi minns inte minst Kunduz i Afghanistan, där det var USA som bombade och sade att det var ett misstag. Och så Jemen, där Saudiarabien har gjort samma sak flera gånger, men förnekat det.

TT: Hur reagerar du på uppgifterna att sjukhus återigen bombats i Aleppo?

– Jag har nästan gett upp helt när det gäller Syrien. Det har gått över alla gränser. Alla parter verkar strunta fullständigt i krigets lagar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset