FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vinkar till människor i Les Cayes, Haiti.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vinkar till människor i Les Cayes, Haiti.

Desperata människor i den svårt orkandrabbade staden Les Cayes i Haiti plundrade FN-lastbilar bara timmar före generalsekreteraren Ban Ki-Moons blixtbesök.

Mer än 1,4 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp sedan orkanen Matthew slog mot landet i början av oktober och 175 000 har förlorat sina hem. Ovädret slog också mot elen och viktiga transportvägar.

– Vi kommer att mobilisera alla resurser för att hjälpa er, sade Ban Ki-Moon under ett besök i en skola som används som tillfälligt härbärge.

– Var starka.

Under en pressträff fördömde han plundringen av FN:s hjälpsändningar.

– Jag fördömer hårt alla attacker mot humanitära konvojer. I dag bevittnade jag personligen hur en WFP-lastbil (World food program) blev attackerad, sade han.

Översvämningarna har lett till en ny våg av kolera i landet. Tarmsjukdomen fördes till ön av FN-soldater som bar på smittan några månader efter den förra humanitära krisen, jordbävningen 2010.

Ban Ki-Moon lovar nya medel för att hantera kolerautbrottet.

– Vi kommer att mobilisera så många resurser och så mycket medicinskt stöd vi kan för att stoppa koleraepidemin och stödja offrens familjer, sade han på presskonferensen.

FN-talespersonen Stephane Dujarric har vädjat om motsvarande en miljard kronor för att hjälpa orkanens offer, och sade tidigare i veckan att bara fem procent av pengarna nått fram.

Rebecca Blackwell/AP/TT
FN-soldater från Senegal efter sammandrabbningar utanför FN-basen i Les Cayes.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset