Syriens president Bashar al-Assad, i mitten, vid ett framträdande i Daraya under måndagen, på en bild som släppts från den syriska nyhetsbyrån Sana
Syriens president Bashar al-Assad, i mitten, vid ett framträdande i Daraya under måndagen, på en bild som släppts från den syriska nyhetsbyrån Sana

FN-sändebudet Staffan de Mistura hyllar vad han kallar "påtaglig minskning av våldet" i Syrien.– Situationen har förbättrats dramatiskt, sade han till reportrar i Genève ett dygn efter att vapenvilan trätt i kraft.

Eldupphöret som inleddes vid mörkrets inbrott på måndagen har beskrivits som "sista chansen" att leda in det krigshärjade Syrien på en bana mot fred. Och på tisdagen verkade det i stort ha respekterats av parterna som ingår i avtalet.

Staffan de Mistura var nöjd men noterade att det finns enstaka rapporter om våld. Amerikanska utrikesdepartementet gjorde en liknande bedömning medan brittiskbrittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) talade om sporadisk eldgivning och enstaka attacker. Styrkor allierade med regimen ska till exempel ha beskjutit två byar söder om Aleppo, och ett område i utkanten av Damaskus. Ryssland anklagade samtidigt rebeller för att ha brutit eldupphöret vid runt 20 tillfällen, enligt AFP.

SOHR hade dock inga uppgifter om att några civila dödsoffer krävts.

– Vi brukar vanligtvis hållas vakna av flygplanen, men gudskelov har vi alla kunnat sova i natt, sade Hassaan Abu Nuh, aktivist och invånare i den oppositionskontrollerade staden Talbiseh i Homsprovinsen, till AFP.

Svår situation

Vapenvilan omgärdas dock av stora tvivel, och många bävar inför att striderna ska väckas igen när den muslimska högtiden id al-adha är över.

Rebellfraktionerna som omfattas av det av USA och Ryssland framförhandlade avtalet har ännu inte officiellt omfamnat det. Flera grupper har uttryckt oro för att det ska gynna regimen och för att det inte bara ger fritt fram för fortsatta angrepp mot Islamiska staten, utan även jihadiströrelsen Jabhat Fateh al-Sham.

Den tidigare al-Qaidakopplade gruppen utgör nämligen på flera håll i Syrien den starkaste aktören i de brokiga allianser som förenas i striderna mot den syriske presidenten Bashar al-Assad.

– Även bland grupper som är lierade med USA så är det få som vågar gå ut och ta avstånd från Fateh al-Sham. Det är en mäktig grupp på marken och det är känsligt att bryta leden mot al-Assad, som ju är en huvudfiende för alla de här grupperna – det är han som bombar deras städer, sade Aron Lund, Mellanösternkännare och författare till boken "Syrien brinner".

Hög risk för kollaps

Den syriska regimen har lovat att följa vapenvilan. Men samtidigt utropade al-Assad, stärkt av den senaste tidens framgångar kring Aleppo och Damaskus, att han ska återta alla områden i landet från vad han kallar "terrorister". Insatserna från de inblandade parterna i inbördeskriget är så pass höga att risken är stor att vapenvilan snart brakar samman, sade Aron Lund.

– För rebellerna är det väldigt viktigt att ta tillbaka de områden som de förlorat, för dem låser vapenvilan bara in al-Assads vinster. Samtidigt känner väl al-Assad att han håller på att vinna på flera ställen och undrar varför han ska stanna och ge rebellerna en chans att återhämta sig.

Uppgifter om nedskjutning

Mitt i det relativa lugnet på tisdagen uppgav den syriska militären att man skjutit ned ett israeliskt stridsflygplan och en drönare, som attackerat syriska artilleripositioner vid al-Qunaytra. Den israeliska militären bekräftade att två robotar avfyrats mot dess flygplan men tillbakavisar att något av dem skulle ha skjutits ned, eller ens skadats.

Israel uppgav tidigare att anledningen till att man genomfört attacken i Syrien varit att eld från strider i grannlandet spillt över till det israelkontrollerade området på Golanhöjderna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset