Finländare är lyckligast, inte bara när de vinner junior-VM i hockey.
Finländare är lyckligast, inte bara när de vinner junior-VM i hockey.

Finland är det lyckligaste landet i världen, enligt en ny rapport från FN. Hack i häl kommer Norge och Danmark och Sverige placerar sig på nionde plats.

Finland klättrar fem placeringar jämfört med förra året och toppar nu FN:s World Happiness Report. Faktorer som spelar in i den årliga mätningen är sådant som bnp per invånare, förväntad livslängd, grad av frihet, socialt stöd, generositet och frånvaro av korruption.

Alla de nordiska länderna placerar sig inom topp tio på lyckolistan och Finland Norge, Danmark och Island kniper i tur och ordning de fyra högsta placeringarna. Sverige tar sig förbi Australien jämfört med förra året och placerar sig på nionde plats.

LÄS MER: Finland vill skrota sommartiden – lyfter fram hälsoskäl

Det är för sjätte året i rad som mätningen genomförs och nytt för i år är att även lyckan har mätts hos utrikes födda i 117 av länderna. Även där toppar Finland listan då landets invandrare anses vara lyckligare än utrikes födda i andra länder. Utrikes födda i Sverige är åttonde lyckligast i världen och Sverige är samtidigt det åttonde mest välkomnande landet för invandrare. Varmast mottagande får invandrare på Island följt av Nya Zeeland. Listan över världen minst välkomnande länder toppas av Egypten och minst välkomnande mot migranter inom EU är Grekland på fjärde plats.

USA tappar fyra placeringar jämfört med förra året och anses nu vara världens 18:e lyckligaste land. Olyckligast i mätningen är Burundis invånare på plats 156.

LÄS MER: Svenskarna trygga och optimistiska

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om finland