600 000 dödsfall rapporteras årligen, enligt en ny rapport som släpptes under torsdagen av UNICEF. Bilden är en genrebild.
600 000 dödsfall rapporteras årligen, enligt en ny rapport som släpptes under torsdagen av UNICEF. Bilden är en genrebild.

Enligt FN är föräldrar i Indien mer benägna att söka vård för en sjuk pojkbebis än flickbebis, vilket resulterar i att fler flickor dör under sina första månader i livet.

Fler bebisar i Indien dör än i något annat land. 600 000 dödsfall rapporteras årligen, enligt en ny rapport som släpptes under torsdagen av UNICEF, skriver Reuters. Flickor under fem år dör också i större utsträckning än pojkar, rapporterar UNICEF. En kategori som såg ett fall på 65 procent i dödsfall mellan 1990 och 2015.
– Flickor har det biologiska övertaget att födas starkare, men sorgligt nog är de extremt sårbara i samhället. Diskrimineringen börjar redan innan de har fötts, säger Yasmin Ali Haque, representant för UNICEF i Indien, till Reuters.

LÄS MER: Regeringen: 21 miljoner oönskade flickor

Indien erbjuder gratis sjukvård till nyfödda på fler än 700 statliga sjukhus. Men nästan 60 procent av bebisarna som kommer till dessa sjukhus är pojkar, enligt UNICEF.
– Det här visar på de sociala barriären flickor möter. De har ett mindre värde i samhället. Föräldrar undviker att ta sina döttrar till sjukhuset för att de inte vill missa sina jobb och förlora pengar, eller betala för att åka till sjukhusen, säger Gagan Gupta, hälsospecialist på UNICEF, till Reuters.

LÄS MER: Indien sätter stopp för snabbskilsmässor

Den indiska regeringen har en kampanj för att skydda och utbilda flickor och unga kvinnor i landet. Regeringen har även utökat bidrag till föräldrar med flickor. Trots detta uppger volontärer och hälsoexperter att situationen i landet inte har förändrats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset