Frivilligkåren Vita hjälmarna letar efter offer efter flygräder i området Bustan al-Basha i östra Aleppo häromdagen.
Frivilligkåren Vita hjälmarna letar efter offer efter flygräder i området Bustan al-Basha i östra Aleppo häromdagen.

Krismötet om Syrien har inletts i FN-skrapan i New York. Frankrike och Storbritannien kräver stopp för de ryska och syriska styrkornas bombkampanj mot Aleppo. Flygförbud över storstaden är ytterligare ett franskt krav.

– Att stoppa blodbadet i Aleppo är högprioriterat, sade Frankrikes FN-ambassadör till reportrar inför mötet som hålls inom stängda dörrar.

Ryssland signalerar att det kommer att lägga in veto när rådet på lördagen ska rösta om de franska förslagen till resolution, som även Spanien varit med om att utarbeta.

USA:s utrikesminister John Kerry anklagade dessförinnan Syrien och Ryssland för att avsiktligt bomba sjukhus för att "terrorisera" civilbefolkningen. Han begärde även att det inleds en utredning om krigsbrott.

– De som begår dessa kommer att och ska hållas ansvariga för sina handlingar, sade utrikesministern.

Rapporter om nya strider i Aleppo fortsatte att strömma in från ögonvittnen och människorättsorganisationer under fredagen. Medier rapporterade att regeringen rycker fram och att rebellerna svarar med ökad raketbeskjutning. FN-sändebudet för Syrien, Staffan de Mistura, varnade för att de rebellkontrollerade östra stadsdelarna kan vara totalförstörda till jul.

Ryska medier rapporterade att Moskva är redo att mana sin allierade, president Bashar al-Assads regim, att ge fri lejd ut ur Aleppo för anhängare till den extremistiska rebellgrupp som tidigare kallade sig al-Nusrafronten. Staffan de Mistura har tidigare lanserat ett sådant förslag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset