En bild tagen av en oidentifierad person från en AP-video i april 2013 visar hur en gasmask provas i Aleppo. Arkivbild.
En bild tagen av en oidentifierad person från en AP-video i april 2013 visar hur en gasmask provas i Aleppo. Arkivbild.

I minst tre fall har kemiska vapen använts i det syriska inbördeskriget, både av regimen och terrorgruppen IS, enligt en ny FN-rapport.

Vita huset säger att rapporten visar att det nu är "omöjligt att förneka att den syriska regimen vid upprepade tillfällen har använt klorgas mot sitt eget folk" och vill att frågan behandlas bland annat av FN:s säkerhetsråd.

FN-panelen fick sitt uppdrag av säkerhetsrådet i fjol och har efter ett års utredning lyckats identifiera vilka som har legat bakom tre attacker med kemiska vapen under 2014 och 2015, men har inte kunnat dra slutsatser i sex andra fall, enligt rapporten som flera internationella nyhetsbyråer har tagit del av.

President Bashar al-Assads regim har legat bakom två klorgassangrep i provinsen Idlib, ett i staden Talmenes i april 2014 och ett i Sarmin i mars 2015.

Det finns enligt rapporten också tillräckligt med bevis för att slå fast att terrorgruppen IS använt senapsgas i Marea i Aleppo-provinsen i augusti 2015.

Säkerhetsrådet fick slutrapporten under onsdagen och det förväntas att rådets bedömning av slutsatserna kommer nästa vecka. Först efter det blir rapporten offentlig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset