FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

FN-chefen Ban Ki-Moon kräver en oberoende utredning av bombningen mot en begravning i Jemen, som kan ha dödat fler än 140 människor. USA flaggar för att de kommer att se över stödet till den saudiledda alliansen.

"Varje medveten attack mot civila är helt oacceptabel", säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i ett uttalande, och kräver en snabb och oberoende utredning. FN-chefen pekar inte ut den saudiledda alliansen, som krigar mot Huthirebellerna i inbördeskriget, men hänvisar till uppgifter om att den ligger bakom.

"De som är ansvariga för attacken måste ställas inför rätta", säger han.

Brand försvårade insats

Ögonvittnen berättar om flygplanen som svävade i skyn över samlingslokalen i huvudstaden Sanaa där tusentals begravningsgäster tog farväl av pappan till en högt uppsatt Huthirebell i lördags. Jemenanalytikern Haykal Bafana såg bombningarna från sitt hus.

– Först använde de en vanlig robot som slog hål i taket. Den andra var en brandbomb som brände upp lokalens insida. Den tredje var en robot som riktades mot de första personerna som skyndat till platsen, säger Haykal Bafana till tv-kanalen al-Jazira.

FN:s humanitära samordnare i Jemen, Jamie McGoldrick, säger att myndigheter har uppgett att fler än 140 människor kan ha dödats i attacken, däribland flera högt uppsatta Huthirebeller. Minst 525 människor uppges ha skadats. Räddningsarbetet försvårades av en brand som uppstod i byggnaden efter att merparten av taket och innerväggarna rasat in. Kroppsdelar som låg strödda över platsen samlades ihop i plastsäckar, skriver The New York Times.

Den saudiledda alliansen, som stödjer Jemens regering i kriget, nekade först till all inblandning. Men efter att USA hotat med att omvärdera stödet, förklarade alliansen att den är beredd att utreda bombningen tillsammans med experter från USA, och att man kommer att bistå utredarna med information om sina militära operationer i området vid tidpunkten för attacken.

Vita huset markerade

"Utredningens resultat ska tillkännages så snart den är färdig", lyder uttalandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd hade då sagt att Vita huset är djupt oroat över uppgifterna, och att bombningen, om den bekräftades, skulle innebära en fortsättning på attackerna mot civila mål i landet.

Läkare utan gränser evakuerade sin personal från sex sjukhus i norra Jemen i augusti sedan saudialliansen dödat 19 människor i en flygräd mot en av biståndsorganisationens vårdinrättningar, enligt al-Jazira.

Osamah Abdulrhman/AP/TT
Samlingslokalen efter bombningen.
Osamah Abdulrhman/AP/TT
En man tar bilder på skadorna efter bombningen.
Osamah Abdulrhman/AP/TT
Sjukvårdspersonal letar efter kroppar efter attacken.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset