Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild.
Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild.

FN:s barnfond Unicef riktar skarp kritik mot Filippinerna och president Rodrigo Duterte. Orsaken är ett lagförslag om att barn så unga som nio år ska kunna dömas till fängelsestraff.

Rodrigo Duterte har väckt stor uppmärksamhet nationellt liksom internationellt sedan han vann presidentvalet tidigare i år. Den kontroversielle presidenten, kallad "The Punisher", gjorde sig ett politiskt namn genom grova uttalanden om massavrättningar av brottslingar.

Ett lagförslag om att dels återinföra dödsstraff, dels sänka åldern för straffmyndighet från 15 till nio år väcker bestörtning i och kritik från omvärlden. I ett uttalande från Unicef som nyhetsbyrån AFP tagit del av skriver FN-organet: "Fängelse är ingen plats för ett barn. Det här är en tillbakagång" i styrningen av landet.

Duterte själv har förespråkat en sänkning till tolv års ålder medan hans allierade förespråkat nio år. Sänkningen motiveras med att många droghandlare använder just barn i sin verksamhet.

– Det är orättvist att skylla på barnen. Det här kommer resultera i att barn blir härdade brottslingar, säger Ernesto Almocera vid barnrättsorganisationen Plan International Philippines.

Mer än 2 000 människor har dödats i olika polisräder och ytterligare 2 800 under oklara omständigheter sedan Duterte blev president den 30 juni, rapporterar AFP med hänvisning till officiell statistik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset