Unicef menar att barn sällan får komma till tals i asylprocessen.
Unicef menar att barn sällan får komma till tals i asylprocessen.

Sverige lever inte upp till barnkonventionens krav i hanteringen av asylsökande barn. Det menar FN-organet Unicef i en ny rapport, som pekar ut flera brister.

Förra året kom 8 500 barn på flykt till Sverige – men mångas rättigheter försummas i asylprocessen, rapporterar Sveriges Radio.

– En hel del bestämmelser ser bra ut på pappret och i lagen, med vissa undantag. Det är i praktiken som det är svårt att få det att fungera, säger Christina Heilborn, chefsjurist på Unicef till SR.

LÄS MER: Amirabbas Moradi: ”Mådde psykiskt dåligt”

I rapporten kritiseras Sveriges metoder för att åldersbestämma asylsökande och Unicef menar också att barnen sällan kommer till tals i asylprocessen, Ett annat exempel är att barn som tagits omhand för att föräldrarna anses olämpliga ändå kan utvisas tillsammans med föräldrar.

– Den största risken när barns rättigheter inte finns med i hela processen, är att asylskälen inte kommer fram. Och att ett barn kanske hamnar i en situation med barnäktenskap eller i en väpnad konflikt som barnsoldat, säger Christina Heilborn till SR.

Samtidigt lyfts Sverige fram som ett gott exempel på ett antal punkter, bland annat rätten till skolgång och hälso- och sjukvård.

LÄS MER: Uppgifter: Regeringen överens om att fler ensamkommande ska få stanna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset