IAEA:s chef Yukiya Amano. Arkivbild.
IAEA:s chef Yukiya Amano. Arkivbild.

Ledare i hela världen reagerar starkt mot Nordkoreas provsprängning i natt. FN:s atomenergiorgan IAEA beklagar testet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans amerikanske kollega John Kerry uttryckte sin oro under ett möte i Genève, där ministrarna befinner sig för att diskutera läget i Syrien.

Lavrov sade till reportrar att världen måste skicka ett "väldigt starkt" budskap till Nordkorea om att respektera FN:s resolutioner, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kerry sade att han förväntar sig att den amerikanske presidenten Barack Obama kommer med ett uttalande under dagen, och att ämnet kommer att tas upp i FN.

"Fullständigt oacceptabelt"

Sydkoreas president Park Geun-Hye fördömer provsprängningen.

– Med kärnvapentestet kommer Kim Jong-Uns regim bara att drabbas av mer sanktioner och isolering, och sådana provokationer kommer än mer att skynda på vägen till självutplåning, säger hon, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även Japans premiärminister Shinzo Abe dömer ut Nordkoreas agerande i skarpa ordalag.

– Nordkoreas genomförande av ett kärnvapentest är fullständigt oacceptabelt för Japan, säger han, enligt AFP.

Kinas utrikesdepartement säger i ett uttalande att landet bestämt motsätter sig provsprängningen och uppmanar Nordkorea att sluta agera på ett sätt som förvärrar situationen.

Paris fördömer

Från Elyséepalatset i Paris hörs liknande tongångar.

"Frankrike fördömer kraftfullt det kärnvapentest som genomfördes i natt av Nordkorea, och uppmanar FN:s säkerhetsråd att lyfta denna överträdelse av dess resolutioner", skriver det franska presidentämbetet i ett uttalande.

Barack Obama säger att händelsen kommer att få "allvarliga konsekvenser", enligt Reuters.

"Det här är en tydlig överträdelse av åtskilliga resolutioner från FN:s säkerhetsråd och ett uttryck för fullständig likgiltighet inför de upprepade kraven från det internationella samfundet", skriver Yukiya Amano, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, i ett uttalande.

Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s president Barack Obama. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset