Rysslands ambassadör Vitalij Churkin talar vid FN:s högkvarter. Arkivbild.
Rysslands ambassadör Vitalij Churkin talar vid FN:s högkvarter. Arkivbild.

Syrien förkastar resultaten av den FN-ledda utredningen som beskyller president Bashar al-Assads styrkor för att ha använt kemiska vapen, och säger att det inte fanns några fysiska bevis.Även Ryssland ställer sig kritiskt till rapporten som nu diskuteras i säkerhetsrådet.

– Dessa slutsatser saknar all fysisk bevisning, det finns vare sig bevis eller styrkta medicinska rapporter som visar att klor använts, säger Syriens ambassadör Bashar Jaafari.

I minst tre fall har kemiska vapen använts i det syriska inbördeskriget, både av regimen och terrorgruppen IS, enligt FN-rapporten vars resultat säkerhetsrådet nu ska ta ställning till.

Ryssland kritiska

Även Ryssland ställer sig frågande till rapporten och säger att FN:s säkerhetsråd inte kan hänvisa till slutsatserna för till att införa sanktioner mot regimen.

– Ärligt talat så tycker jag inte det, men vi fortsätter att analysera rapporten, säger Rysslands ambassadör Vitalij Churkin.

FN-panelen fick sitt uppdrag av säkerhetsrådet i fjol och har efter ett års utredning ansett sig kunna identifiera vilka som har legat bakom tre attacker med kemiska vapen under 2014 och 2015, men har inte kunnat dra slutsatser i sex andra fall.

Klorgassangrep

President Bashar al-Assads regim ska ha legat bakom två klorgassangrep i provinsen Idlib, ett i staden Talmenes i april 2014 och ett i Sarmin i mars 2015. IS ska ha använt senapsgas i Marea i Aleppo-provinsen i augusti 2015, enligt rapporten.

Ryssland, nära allierad med Syrien, och Kina, har tidigare skyddat den syriska regeringen från säkerhetsrådets åtgärder genom att blockera flera resolutioner, bland annat ett försök att överlämna bedömningen av situationen i Syrien till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset