FN vågar inte evakuera trots den "humanitära paus" som har införts. Bild från början av oktober.
FN vågar inte evakuera trots den "humanitära paus" som har införts. Bild från början av oktober.

FN vågar inte inleda de tänkta evakueringarna av sjuka och skadade i östra Aleppo. Den "humanitära pausen" i striderna är inte tillräckligt stabil.Samtidigt inleder FN en utredning om krigsbrott i staden.

En paus i flygbombningarna inleddes i tisdags, och i torsdags infördes också ett stridsstopp på marken. Men FN:s förhoppningar om att få i gång medicinska evakueringar på fredagen har grusats.

Bedömningen är att området fortfarande är för osäkert, rapporterar nyhetsbyråer från FN-komplexet i Genève.

"Konstant eldgivning"

Och det kommer många rapporter om att inte alla stridande har lagt ner vapnen. "Alla humanitära korridorer i Syrien har varit under konstant eldgivning", heter det i en rysk rapport som lagts ut på försvarsdepartementets sajt, rapporterar nyhetsbyrån Interfax från Moskva.

Utrikesminister Sergej Lavrov anklagar syriska rebeller för att hindra civila från att lämna delar av staden.

Trots svårigheterna meddelade Ryssland efter vapenvilans första dag i torsdags att den förlängs med ett dygn.

Tanken med eldupphöret är att låta civila och stridande lämna stadens östra delar. För upprorsmän blir det dock en slags kapitulation – de måste lämna ifrån sig vapnen, och lita på att motståndarsidan låter dem ta sig till andra rebellhållna områden.

Åtta korridorer

Syriska soldater har i högtalare uppmanat invånare att "ta chansen" att evakuera. När det ryska försvarsdepartementet i torsdags började livesända från flera av de åtta korridorer som den syriska armen öppnat för civila syntes väntande ambulanser och bussar vid tomma gator.

En del civila säger att de gärna vill lämna staden men vill ha mer försäkran om att det skulle vara säkert.

– Jag vill inte riskera mitt liv, eller min familjs, genom att vara bland de första som åker, säger Mohammad Shayah till nyhetsbyrån AFP.

Mer än 300 000 människor har dödats sedan konflikten i Syrien inleddes för mer än fem år sedan.

Omkring 500 har dödats under de nästan månadslånga ryska och syriska bombningarna i Aleppo, och maten väntas ta slut i slutet av månaden, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Ska utreda krigsbrott

På fredagen beslutade FN:s råd om mänskliga rättigheter att inleda en särskild utredning av krigsbrott i staden på Storbritanniens initiativ. Resolutionen antogs av 24 stater medan sju, däribland Ryssland och Kina, röstade emot. 16 länder avstod från att rösta.

– Beväpnade oppositionella grupper fortsätter att skjuta granater och andra projektiler mot civila bostadsområden i västra Aleppo, men regeringens och deras allierades urskillningslösa flygräder över stadens östra delar kräver den överväldigande majoriteten av civila dödsoffer, sade FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, inför rådet.

Ryssland, som har förnekat att civila har utgjort mål för landets flygattacker i landet, hävdar att det är terrorister som bekämpas.

Aleksandr Zemlianitjenko
Generallöjtnant Sergej Rudskoj håller presskonferens i Moskva om Aleppo.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset