CERD övervakar så att länderna som skrivit under Konventionen om avskaffande av rasdiskriminering följer den.
CERD övervakar så att länderna som skrivit under Konventionen om avskaffande av rasdiskriminering följer den.

Den FN-kommitté med ansvar för att bekämpa rasism kritiserade under onsdagen USA då man menar att landets "högsta politiska nivå" inte tar avstånd från rasism. "Vi är alarmerade", skriver kommitténs ordförande, Anastasia Crickley, i ett uttalande.

FN:s rasdiskrimineringskommitté, CERD, gjorde under onsdagen ett uttalande där man hårt kritiserar USA. Uttalandet gjordes som en ”tidig varning” då man menar att USA:s högsta politiska ledning misslyckats med att ta avstånd från rasism och rasistiskt våld i samband med de våldsamma demonstrationerna i Charlottesville och på andra platser i landet tidigare i augusti.

LÄS MER: Tidslinje: Oroligheterna i Charlottesville

”Vi är alarmerade av de rasistiska demonstrationerna, med uttalat rasistiska slagord, gester och slogans som uttalats av vita makt-förespråkare, nynazister och Ku klux klan och som uppmanar till vit makt och rasistisk diskriminering och hat.”, skriver kommitténs ordförande Anastasia Crickley, i uttalandet.

I uttalandet uppmanar CERD USA att grundligen undersöka roten till den diskriminering mot framför allt afro-amerikaner, andra minoriteter och flyktingar man anser finns i landet, samt uppmanar USA att se till så att yttrande- och demonstrationsfrihet inte används för att begränsa andra samma rätt.

Som The Guardian skriver görs sådana uttalanden när CERD kommit att bli oroliga för att etniska eller religiösa konflikter ska uppstå. De enda länder som under de tio senaste åren fått samma varning är Burundi, Irak, Elfenbenskusten, Kirgizistan och Nigeria.

Det var tidigare i augusti den högerextrema demonstrationen ”Unite the right” ägde rum i amerikanska Charlottesville. Totalt omkom tre personer i samband med demonstrationen, en 32-årig kvinna som dog i samband med att en bil körde in bland de antirasistiska motdemonstranterna och två personer som dog i samband med att en polishelikopter kraschade. Efter demonstrationen fick USA:s president Donald Trump hård kritik efter att han antytt att ”båda sidor” varit lika skyldiga till våldet.

– Vad sägs om alternativ-vänstern. Har de någon skuld? Jag anser det, sade Trump bland annat under en pressträff den 16 augusti som egentligen skulle handla om infrastruktur, rapporterar TT.

CERD övervakar så att länderna som skrivit under Konventionen om avskaffande av rasdiskriminering följer den, någonting USA gjorde 1994.

LÄS MER: Många fördömanden efter Trumps nya utspel

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset