Demokraternas presidentkandidat, den förra utrikesministern Hillary Clinton, har planerat in flera möten med världsledare under FN-veckan i New York.
Demokraternas presidentkandidat, den förra utrikesministern Hillary Clinton, har planerat in flera möten med världsledare under FN-veckan i New York.

Att världens ledare kommer till FN-veckan i New York är intressant även för presidentkandidaterna i USA. Demokraternas Hillary Clinton har planerat in flera möten, bland annat med Ukrainas president. Även Trump passar på – han ska träffa Egyptens ledare.

Den glänsande FN-skrapan och stats- och regeringschefer från världens alla hörn. Platsen är utmärkt för den som vill knyta kontakter och framstå som statsmannalik. För den tidigare utrikesministern Hillary Clinton är FN-veckan och den allmänna debatten i generalförsamlingen dock inget nytt. Men den är en möjlighet att leda bort fokus från den uppmärksammade lunginflammation hon tampats med.

Clintons stab uppger för webbtidningen Politico att presidentkandidaten bland annat ska träffa Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och Ukrainas president Petro Porosjenko.

Näsknäpp

Det sistnämnda kan ses som en näsknäpp gentemot Rysslands president Vladimir Putin, som av väst anklagas för att ha invaderat Ukraina och som Clinton lovat att vara tuff emot. Det kan också ses som en pik gentemot Donald Trump, som uttryckt beundran för Putin och sagt sig vilja att samarbeta med den ryske ledaren. Putin själv uppges dock skippa FN-veckan i år.

Trump kommer precis som Clinton att möta den egyptiske presidenten al-Sisi på måndagen. Presidentkandidatens enda tidigare möte med en statschef, blixtträffen med Mexikos president Enrique Peña Nieto häromveckan, föll inte i god jord – Trump och Nieto hade olika syn på vad som sades vid mötet, och i Mexiko har många protesterat mot att presidenten tog emot Trump.

Powell kritisk

Situationen blev inte bättre av att amerikanska medier nyligen rapporterade att partikamraten och exutrikesministern Colin Powell i läckt epost kritiserat Trump och beskrivit honom som "internationell paria".

Evan Vucci/AP/TT
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har ännu inte offentliggjort huruvida han planerar att träffa världsledare under FN-veckan i New York.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset