Räddningsarbete pågår efter en flygbombning i det rebellkontrollerade området Tariq al-Bab i den syriska staden Aleppo. Arkivbild.
Räddningsarbete pågår efter en flygbombning i det rebellkontrollerade området Tariq al-Bab i den syriska staden Aleppo. Arkivbild.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura uppmanar Ryssland att låta FN ta ansvaret för korridoren som ska låta civila lämna det omringade Aleppo.

I Aleppo har bara några få invånare under fredagen lyckats lämna den rebellkontrollerade delen, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som är baserat i Storbritannien. Ryssland meddelade i torsdags att man skulle inrätta en humanitär korridor så att civila och rebeller som gett upp kan lämna staden.

Staffan de Mistura uppmanade på fredagen Ryssland att låta FN ta över ansvaret över korridoren. Han upprepade kravet på en 48 timmars vapenvila i Aleppo.

– Hur kan man förvänta sig att människor vill passera en korridor, tusentals av dem, medan det är beskjutning, bombningar och strider, sade de Mistura.

FN-sändebudet uppskattade att maten tar slut inom tre veckor i den rebellkontrollerade delen av staden.

– Klockan tickar för invånarna i Aleppo.

I en annan del av Aleppoprovinsen har terrorrörelsen IS avrättat 24 civila det senaste dygnet, efter att ha intagit en by, uppger SOHR som har ett stort kontaktnät i Syrien. Byn Buyir, nära staden Manbij, togs från en kurdisk-arabisk allians, SDF.

IS har också tagit kontroll över flera andra byar sedan gruppen i torsdags gick till offensiv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset