Fnatic-coachen Viktor "Vuggo" Jernelind efterlyser sin trupps absoluta A-game för att utmana om högsta pallplatsen under årets första major.
Fnatic-coachen Viktor "Vuggo" Jernelind efterlyser sin trupps absoluta A-game för att utmana om högsta pallplatsen under årets första major.

Fnatic har tagit flyget över Atlanten till Atlanta, Georgia för att tävla om årets hittills största prissumma. En miljon dollar finns i potten i Eleague Major CS:GO – i första rundan möter det svenska legend-laget utmanaren G2 Esports. – Dagsformen kommer att avgöra den här majorn i hög grad, säger Fnatic-coachen Viktor "vuggo" Jernelind.

Fnatic går in i ett nytt år av hårda duster på det virala slagfältet. Inför årets första major-tävlingar har laget hunnit svetsas samman på ett sätt som skiljer sig från i höstas, då truppen tappat duon Robin ”flusha” Rönnquist och Jesper ”JW” Wecksell till Godsent.  Simon ”twist” Eliasson har gått motsatt väg, liksom Freddy ”KRiMZ” Johansson som återvände till Fnatic efter några månader i Godsent. Framtidsnamnet Joakim ”disco doplan” Gidetun har anslutit från Epsilon. Förändringarna i truppen har burit med sig att Fnatic, vars lineup också rymmer Olof ”olofmeister” Kajbjer och Dennis ”dennis” Edman, inte längre går att betrakta som en lika dominant aktör på CS:GO-scenen som vi förut var vana vid.

– Det finns inga genvägar, hårt jobb och ödmjukhet inför varandra är extremt viktigt när man arbetar med en så liten och sluten grupp.

Så hur är formen inför Eleague?
– Formen känns bra. I höstas var vi fortfarande ett nytt lag med mycket nya idéer om hur vi skulle forma laget. Nu har vi haft tid att träna tillsammans, upptäcka och diskutera våra styrkor och svagheter och bygga något väldigt bra kring det. I höstas var vi fem duktiga spelare – i dag är vi ett lag, säger coach Jernelind om utvecklingen.

Har ni hittat ert framgångsrecept?
– Det är extremt komplext och handlar om att alla lär känna varandra spelmäsigt på en extremt djup nivå, säger Jernelind och utvecklar:

– Att man i varje given stund vet var man har varandra och hur man spelar kring det. Det finns inga genvägar, hårt jobb och ödmjukhet inför varandra är extremt viktigt när man arbetar med en så liten och sluten grupp.

LÄS MER: Så väljer du rätt i e-sportsdjungeln

På söndagen klockan 17.15 svensk tid brakar majorn i gång för Fnatics del. För motståndet står utmanaren G2 Esports. På fredagen stundar kvartsfinalerna. Fnatic vill minst till semi.

– I höstas var vi fem duktiga spelare – i dag är vi ett lag.

– Vi har goda chanser att ta oss långt men i allmänhet är det en väldigt öppen major denna gången, kanske den mest öppna hittills. Det är många lag som är på en jämn nivå och dagsformen kommer att avgöra denna majorn i hög grad, säger ”Vuggo” som inte ser några solklara favoriter.

– Men Virtus.Pro levererar alltid på majors och kommer att vara en av de svårare nötterna att knäcka.

Hur definierar ni framgång i årets hittills största turnering?
– Att behålla legend-status (att vara topp 8, reds. anm.) är ett krav vi har på varandra, att åka ut i gruppspelet skulle vara ett hård nederlag för oss. Vi skulle i dagsläget vara ”nöjda” med att ta oss till semifinal, även om vi anser oss själva ha goda chanser att ta oss hela vägen om vi hittar och bibehåller vårt A-game genom hela turneringen.

LÄS MER: HeatoN: Mitt tips till e-sportare – börja rör på er

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset