Tidigare bild från Sydkorea på en nordkoreansk testskjutning. Arkivbild.
Tidigare bild från Sydkorea på en nordkoreansk testskjutning. Arkivbild.

FN:s säkerhetsråd fördömer enhälligt och starkt Nordkorea för att ha testskjutit ballistiska robotar och har kommit överrens att vidta "betydande åtgärder" som svar på den senaste seriens uppskjutningar.

Det starka fördömandet stöds av alla 15 medlemsländer, bland dem Pyongyangs främsta allierade, Kina.

I onsdags testsköt Nordkorea en ballistisk robot, från en ubåt, vilket fördöms, vid sidan av en testskjutning i början av augusti och två i juli. De står i stark strid med FN:s resolutioner, enligt säkerhetsrådet.

Uttalandet togs fram av USA. Det antogs efter en serie förhandlingar med Kina, som tidigare sagt att landet inte vill spä på den redan spända situationen i området. Det slår fast att situationen fortsatt ska följas mycket noga och att ytterligare "betydande åtgärder" ska vidtas, utan att utveckla vad det innebär.

En rad FN-sanktioner har riktats mot Nordkorea sedan det första kärnvapentestet 2006. I mars antog säkerhetsrådet de hårdaste hittills.

I torsdags kallade diktatorn Kim Jong-Un det senaste robottestet "den största framgången", med fastlandet i USA och Stilla havet "inom räckvidd".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset