Fjolårets kalla vår och blöta höst har skapat foderbrist i stora delar av landet. Det har gjort att bönderna nu tvingas skicka fler djur än normalt till slakt, rapporterar Sveriges Radio.

Våren 2017  var kallare än normalt, och hösten blötare. Kombinationen har medfört att bönder i stora delar av landet har brist på foder, skriver Sveriges Radio.

– Det här är ju ett tufft läge och för många handlar det nu om att använda de kontakter man har. Att se sig runtikring var i landet som det kan finnas överskott på framförallt grovfoder och hösilage, säger Peter Borring, regionordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Östergötland, till Sveriges Radio.

LÄS MER: Ko räddades från slakt genom ”cowfunding”

Bristen på föda i form av hö och grovfoder samt bristen på halm för djuren att ligga på har gjort att flera gårdar nu tvingats till alternativa lösningar, till exempel torv och spån i stället för halm, vilket leder till ökade kostnader. Det i sin tur gör att många bönder inte ser någon annan lösning än att skicka djuren till slakt i stället för att behålla dem.

LÄS MER: Restauranger i Sydkorea trotsar förbud mot hundkött under OS

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om slakt Kött