Boende som somnar över golvbrunnen kan orsaka översvämningar.
Boende som somnar över golvbrunnen kan orsaka översvämningar.

Folk ställer sig i duschen – och somnar. Ett inte helt ovanligt scenario som vållar skador för miljoner, enligt Annicka Thorin som är distriktschef på bostadsbolaget Poseidon.

– För mig var det obekant fram till förra året när vi hade flera fall där folk somnade. Det var inte alltid de själva som upptäckte att de hade somnat utan hyresgästen under som märkte att vatten började rinna, säger Annicka Thorin.

För Poseidon, som är ett av Göteborgs största bostadsbolag, kostade vattenskador 22,5 miljoner kronor förra året, som GP har skrivit om. Folk som somnade i duschen och på så sätt orsakade översvämningar var en bidragande orsak till den höga summan.

– Det är för mig ofattbart, jag kan inte riktigt sätta mig in i hur det skulle gå till. Men det har bevisligen hänt, säger distriktschefen Annicka Thorin.

Vid minst fyra olika tillfällen var hon med om att boende somnade i duschen förra året.

– Det får väldigt snabbt stora konsekvenser. Det är oftast inte på bottenvåningen utan några våningar upp, då hinner lägenheten under komma till skada också. En sådan skada har kostat någonstans runt 300 000 kronor, säger Annicka Thorin.

Orsakerna till duschsömnen har varierat. Vid något fall har det funnits en medicinsk förklaring, i andra fall har personen varit onykter.

Annicka Thorin tycker att det är viktigt att boende har hemförsäkringar som kan täcka denna typ av skador. Annars kan det bli dyrt.

– Det finns många som prioriterar bort hemförsäkringen, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset