Antibiotikaresistens ett oroande problem.
Antibiotikaresistens ett oroande problem.

Om tio år kommer antibiotikaresistensen fördubblas jämfört med i dag. 2050 kommer den vara fyrdubbel. Det visar Folkhälsomyndigheten i en ny prognos.

Antibiotikaresistens är enligt World health organisation ett av de tre allvarligaste hoten mot människors hälsa i framtiden. Under torsdagen släppte Folkhälsomyndigheten en prognos där de skriver att de förväntar sig en fyrdubbling av rapporterade fall av antibiotikaresistens till år 2050 i Sverige.

LÄS MER: Hjärtpatient fick fel medicin

Malin Grape är enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Hon säger att det är en del av evolutionen att bakterier blir resistenta, men att det finns saker man kan göra för att förhindra utvecklingen.

– Onödig användning av antibiotika har fått resistensen bland bakterier att gå snabbare än vad den hade gjort på naturlig väg. Det är viktigt att vi bara använder antibiotika när det är nödvändigt. En annan viktig del av det förebyggande arbetet är att jobba med smittspridningen. Genom att bland annat öka hygienen och stanna hemma när man är sjuk kan man få människor att inte utsättas för antibiotikaresistenta bakterier, säger hon.

LÄS MER: Vad är grejen med antibiotika i kött, egentligen?

Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades drygt 15 500 fall av antibiotikaresistens i Sverige under 2016. 2030 förväntas den siffran dubblas till runt 31 000 fall och år 2050 förväntas siffran ligga på 62 000. Alltså fyra gånger så många fall av antibiotikaresistens som under 2016. Detta kommer leda till en ökad kostnad för vården med cirka 400 miljoner kronor 2030, och 600 miljoner kronor 2050. Enligt prognosen kommer antibiotikaresistens ha kostat det svenska samhället cirka 16 miljarder kronor mellan 2018 och 2050.

– Prognosen belyser möjliga kostnader i framtiden men i slutändan handlar det om människoliv, säger Malin Grape.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset