Den som tror att vintersjukdomarna har blåst förbi och att våren snart är här bör tänka om. Enligt Folhälsomyndigheten väntar nämligen den värsta influensaepidemin de kommande veckorna, skriver SVT.

Folkhälsomyndigheten uppger i sin senaste influensarapport att smittspridningen, som hittills varit relativt lindrig i landet, snart kommer att ta fart på allvar.

Under sista veckan i januari rapporterades 1.013 influensafall till vården, men det är bara toppen av isberget, skriver SVT.

– Vi vet inte säkert, men antalet smittade är säkert hundra gånger större vilket betyder minst 100.000 influensadrabbade svenskar, säger AnnaSara Dahlborg Carnahan, epidemiolog och vaccinexpert på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

I rapporten skriver Folkhälsmyndigheten att kulmen för smittan troligtvis nås under februari, men att det sker vid olika tidpunkter beroende på var i landet man bor.

Influensaviruset som sprids är av typ B, vilket betyder att många vuxna är resistenta då de troligen råkat ut för liknande virus tidigare i livet. Däremot riskerar många barn att insjukna i februari, eftersom de inte hunnit utveckla skyddet ännu.

–  Barn brukar å andra sidan inte få lika svåra symptom som äldre. Men det kan bli en hel del vabbande, säger AnnaSara Dahlborg Carnahan till SVT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset