Hallå där Tomas Gunnarsson, som analyserar bilder ur ett genusperspektiv på bloggen Genusfotografen, och delade ut priset till ”Årets sexist 2013” till American Apparel i måndags.

Lisa Mattisson

– Naturligtvis kommer ”Årets sexist” utses även i fortsättningen. Om jag inte gör det kommer nog folk tjata tills jag gör det, säger Tomas Gunnar sson, 31, som skriver bloggen Genusfotografen.

Efter en omröstning på fotografen och genusvetaren Tomas Gunnarssons blogg Genusfotografen har ”Årets sexist 2013” utsetts. Klädkedjan American Apparel fick en tredjedel av rösterna för sina reklambilder där killarna bär en unisexskjorta till jeans, medan kvinnorna bär samma skjortmodell uppknäppt och med bara trosor till. I måndags överlämnade Tomas Gunnarsson priset till en representant från American Apparel.

Nästan 28 000 röster kom in. Vad tycker du om gensvaret?
– Det är fantastiskt kul att det är folkligt att basha sexistiska bilder. Det är en fråga som har varit död i media ganska länge. Så den här stora uppslutningen är ett himla fint tecken i tiden.
 
Vissa har kommenterat utmärkelsen med att American Apparel gjorde kampanjen just i syfte att få uppmärksamhet. 
– Det stämmer inte, för det var inte en kampanj. Det var en feministisk bloggare som tog bilder från deras hemsida och analyserade dem, säger Tomas.
– Vi vet inte ens om de använder samma strategier här som de gör i USA. Och frågan är om den här publiciteten verkligen är bra för American Apparel i Sverige, med tanke på att de har en vidrig image här nu.
 
Menar du att det svenska synsättet skiljer sig från till exempel det amerikanska?
– Ja, man ska inte tro att folk reagerar på bilder likadant i hela världen. Företaget Hunkemöller fick ta ner sina rumpbild från butiken i Nordstan i Göteborg, men de hade inte ens fått klagomål på bilden i andra länder. Ur den synpunkten är Sverige bra, men ännu bättre kan det bli. Om vi är mest allergiska i världen mot sexism så är jag jättestolt!
 
Du får mycket positiv uppmärksamhet och nätkärlek för ditt bloggande. Har du någon gång mött näthat?
– Väldigt, väldigt sällan faktiskt. Det beror nog på att mannen är normen i samhället, folk är vana vid att män tar plats och säger vad de tänker. Men jag har inget kön, liksom. Det hade blivit andra reaktioner om jag var kvinna, tror jag. Det är ju oftast kvinnor som står upp för genusfrågor och då får de möta hat, men det tror jag handlar mer om kvinnohat, att man känner sig hotad av att kvinnor tar plats.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset