Svensk-rwandiern Claver Berinkindi fälldes i Stockholms tingsrätt för folkmord. Arkivbild.
Svensk-rwandiern Claver Berinkindi fälldes i Stockholms tingsrätt för folkmord. Arkivbild.

Det kanske grövsta brott som hamnat i svensk domstol tas nu upp på nytt i hovrätten sedan domen överklagats.Claver Berinkindi dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för folkmord i Rwanda 1994.

Stockholms tingsrätt fann den i dag 61-årige svensk-rwandiern skyldig till delaktighet i mord på tusentals människor i prefekturen Butare i södra Rwanda. Enligt åklagarsidans över 50 vittnen var han en lokal ledare som både anförde mördarhopar och deltog i dödandet när folkgruppen tutsi skulle utplånas.

Från måndagen prövas fallet i Svea hovrätt. Hovrätten kommer, liksom Stockholms tingsrätt gjorde, åka till Rwanda för att syna brottsplatserna.

Berinkindi förnekar brott. Hans advokat Hanna Lindblom har nya vittnen och ifrågasätter utpekandet av hennes klient.

– Hur kan man grunda en fällande dom på så gamla vittnesiakttagelser när det inte finns något annat? säger Lindblom till TT.

Rättegången lär pågå minst till december. Dom väntas nästa år.

Berinkindi är den andre som fällts i Sverige för folkmordet i Rwanda. Den förste var Stanislas Mbanenande, som även han fick livstids fängelse i en dom 2013. Deras fall har tagits upp i Sverige eftersom de har blivit svenska medborgare.

Sammanlagt miste uppskattningsvis 800 000 människor livet i folkmordet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset