Nyheter Sverige

Folkomröstning om region allt närmare

På längre sikt är tanken att dagens 21 län ska ersättas av sex storlän/storregioner. Arkivbild.
På längre sikt är tanken att dagens 21 län ska ersättas av sex storlän/storregioner. Arkivbild.

I Jämtland och Norrbotten är det många som vill ha regionala folkomröstningar om den planerade storregionen. Namninsamlingarna i länen har totalt gett över 40 000 underskrifter – och allt tyder på att det blir folkomröstningar nästa år.

På onsdagen lämnade Folkinitiativet: Nej till storregion in 22 967 namnunderskrifter till landstingsfullmäktiges ordförande i Norrbotten, skriver Norrländska Socialdemokraten. Personerna som skrivit under vill ha en folkomröstning om deras landsting och län ska ingå i en storregion tillsammans med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Riksdagen tar beslutet

Norrbottens Sjukvårdsparti är det största oppositionspartiet i fullmäktige och ligger bakom initiativet till folkomröstningen. Partiets ordförande Kenneth Backgård är väl medveten om att storregionsbeslutet inte kommer att tas i landstinget, utan på riksnivå.

– Tanken med en folkomröstning i Norrbotten är naturligtvis att påverka de partier som finns i riksdagen. Skulle det bli fyra folkomröstningar och alla skulle vara emot, ja, hur ska man då göra? Den regering som fattar ett beslut där... Jag tror inte på det. Jag tror faktiskt att andra partier kommer att ta hänsyn till det. Det är det som vi är emot en storregion hoppas på, säger Kenneth Backgård.

För att det ska kunna bli tal om en omröstning krävs att mer än en tiondel av de röstberättigade vill det, något som är klart uppfyllt i Norrbottens fall om underskrifterna går igenom granskningen. Det gör att fullmäktige måste rösta om ifall en folkomröstning ska hållas. I en omröstning i fullmäktige krävs det en majoritet på 2/3 för att rösta ned kravet. Troligen kommer ärendet att börja behandlas politiskt i februari.

Winberg: Lutar åt omröstning

Även i Jämtland har det samlats in tusentals underskrifter. För ungefär två veckor sedan lämnade Folkinitiativet: Rösta om Stornorrland in 20 740 namnunderskrifter till regionfullmäktiges ordförande, Margareta Winberg (S), rapporterar Östersunds-Posten.

Precis som i Norrbotten är kravet på en tiondel uppfyllt och mycket tyder på att det kommer att bli en folkomröstning i Jämtland i april, berättar Margareta Winberg för SVT Nyheter Jämtland. Hennes eget parti vill inte ha en omröstning, men det verkar inte troligt att S kommer att få med sig en 2/3 majoritet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset