Det finns inte mycket folk kvar i Folkpartiet. 3,5 procent har det enligt Aftonbladet/Sverige tycker – för fjärde månaden i rad under fyraprocentsspärren till riksdagen. Det är märkligt. Det saknas inte behov av ett liberalt parti i vår tid. Europa behöver liberalisering och frihandel om kontinenten någonsin ska resa sig ur massarbetslöshet och stagnation. Vi får allt mer centralisering och övervakning och murar, samtidigt som rasister och vänsterextremister närmar sig maktens taburetter i många länder. Och liberala idéer skulle faktiskt kunna fungera som en folklig motvikt. För några år sedan angav 60 procent av svenskarna att de såg sig som liberala. Även om bara hälften menade allvar, och FP bara tog hälften av dessa, borde partiet samla 15 procent. Varför inte?

Kanske för att partiet inte alltid uppfattas som så liberalt. Partiet har varit pålitligt i öppenhetsfrågor och i ekonomiska frågor, men ofta hamnar det på helt andra positioner. Liberalismen är idén om ödmjukhet: Vi är inte experter på varandras liv, utan bör låta dem bli saliga på egen fason. Men den som träffar folkpartistiska politiker tänker sällan på ödmjukhet. De utstrålar en självsäkerhet på gränsen till arrogans. De vet hur lärare ska lägga upp sina lektioner, att alla barn ska ha betyg i fjärde klass, vilka lärare skolorna ska få anställa, att föräldrar inte ska ha rätt att hemskola sina barn. De vet hur föräldrar bör fördela sin föräldraledighet och var och när vi ska dricka och röka (dvs helst ingenstans).
Liberalismen innebär att individen ska ha så stor frihet från tvång som möjligt. Men Jan Björklund har föreslagit ett återinförande av värnplikten, och har kämpat för FRA-lagar och övervakning. Partiet vill se allt hårdare tag mot narkotikabruk, trots att repressionen skadar samhällets mest utsatta. Samtidigt vill det ofta ge mer makt till EU och att Sverige ska gå med i euron. 3,5 procent är en folköl. Ibland är Folkpartiets liberalism inte starkare än så.

Folkpartiet har rötter i västvärldens stoltaste idéarv, och har drivit fram reformer som har gjort Sverige bättre och friare. Jag beundrar många folkpartister som modigt företräder friheten mot vår tids farsoter till höger och vänster. Men lite förenklat känns det som att partiet nu har fastnat i en pendelrörelse mellan två positioner: antingen en socialliberal som ser människor som så svaga att de måste tas om hand av staten, eller en kravliberal som ser människor som så slappa att de måste bli uppläxade av staten. Den gemensamma nämnaren är att de låter mer som Supernanny än som liberaler. Lyckligtvis kan de ta en tredje väg om allt detta misslyckas – den klassiskt liberala: att medborgarna är vuxna och mogna att bära frihet och ansvar.

+ Den nya Star Wars-trailern
Bara den havererade Star Destroyern i inledningsscenen i trailern är bättre än allt i den senaste Star Wars-trilogin.  

- Europas dödliga gränser
Mer än tio människor drunknar varje dag för att EU inte erbjuder lagliga asylvägar för flyktingar. Medelhavet har blivit världens dödligaste gräns.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset