Under tisdagen beslutade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad om en ny strategi för att motverka våldsbejakande extremism. Men strategin möter stor kritik, bland annat från Folkpartiet som menar att strategin ger IS-krigare förtur i bostadskön.

Den här artikeln har åter fått spridning i april 2017. Notera att den är från 2015.

När den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stads socialnämnd under tisdagen klubbade igenom en ny strategi för att motverka våldsbejakande extremism lät kritiken inte vänta på sig. Strategin, som föreslår att personer som vill lämna extremistgrupper eller återvänder från strider utomlands ska få hjälp med försörjning, arbete och bostad, kritiseras för att ge en ”gräddfil” för kriminella och för att den inte ger några konkreta förslag på hur personerna ska avradikaliseras.

– Jag tycker att den är extremt naiv och det saknas helt en insikt att det här är människor som enligt svensk lag är grova brottslingar. De har begått folkmord, och det är en av de svåraste brott man kan begå. De ska åtalas och sättas i fängelse, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad till Metro.

Stockholms stad har ett system för sociala förutrer, där människor med starka meciinska eller sociala behov kan få förtur i bostadskön. Enligt Lotta Edholm kan den nya strategin leda till att  till exempel IS-krigare får förtur Stockholms bostadskö.

– Strategin innehåller väldigt mycket flum och majoriteten menar säkert väl.
Men betyder den här strategin någonting så måste de mena att de här IS-krigarna ska få en social förtur. Det är så dumt, säger Lotta Edholm.

►LÄS MER: Rafael ska kriga mot IS: ”Jag ser dem som monster”

Även Erik Slottner, Gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, är starkt kritisk mot strategin.

– Det är inte så mycket av en strategi, den innehåller extremt få konkreta åtgärder. Jag tycker också att den andas lite av ett ”gräddfilstänk”. Det talas bara om jobb och bostad men ingenting om hur man ska avradikalisera människorna. Det är väldigt konstigt. Jag tycker också det är fel att man i en och samma strategi klumpar ihop alla extremistgrupperingar. Att gå med i Antifascistisk aktion eller att åka ner och kriga för IS är två helt olika typer av val och då måste strategierna se annorlunda ut, säger han till Metro.

Men Socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) som står bakom strategin menar att oppositionen blandar ihop det Stockholms stad ska stå för och det polisen ansvarar för.

– Vi jobbar endast med det sociala och då är det viktigt att samarbeta med jobbtorg, för att alla människor har rätt till ett arbete, sa hon till SVT.

Metro har sökt Ewa Larsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset