Jinx Food

Betyg: 4

För ett par veckor sedan åt jag på en stjärnrestaurang i stan. Det var en högst medioker upplevelse där också restaurangens sommelier, mitt i service, går genom matsalen iklädd träningsjacka. Knappast stjärnmässigt. Men det säger en hel del om attityden på de klassiska restaurangerna – lätt uppgiven. Vi ska återkomma till denna restaurang i en egen recension.

I vilket fall som helst sympatiserar jag med kockar som vänder sig mot andra gastronomiska uttryck och möjligheter. Nya Jinx Food är ett sådant exempel. Och vilket vackert uttryck det är. Här handlar det om tidsenlig mat med lika delar barnslig som förlösande lek där gastronomin frigörs och resulterar i roliga versioner på moderna klassiker som till exempel pork buns. ”Inga konstigheter bara gött käk och gött häng!”, som de själva beskriver sig.

Och det är vad du får. Svensk långbakad rapsgris i ångat bröd, hoisinsås, picklade gurkor (fantastiska!), jordnötter, fläsksvål och kimchiketchup. Det finns också thaicos av vetetortilla med färs, chili, vitlök, koriander, mynta, böngroddar, sticklök och selleri. Och samma pigga kimchiketchup. Momofuku-godis helt enkelt. Kanske inte det mest innovativa, men när det smakar så här bra är det synd att klaga. Och 75 kronor är billigt för tre stycken ångbröd, men man ska inte räkna med att bli mätt på detta utan ta ett set om två eller kombinera med en rätt thaicos. Jinx lider, som många food trucks eller mindre nyöppnade ”hål-i-väggen” av brist på råvaror.

Det är svårt att planera och man vill inte gärna preppa för mycket när budgeten är tight som nystartad matrebell. Varför rätterna kan abrupt ta slut mitt i lunchen. Detta får man förlåta dem för. Det ingår nästan i denna typ av gastronomis natur. Men jag skulle i framtiden vilja se ett större spektrum av rätter och sideorders. Nu är det lite fattigt. Vad sägs om blodkorv i bröd eller avokado-rolls? Just to spice things up. Well, dessa killar i skägg och mössa vet vad de gör och hur man ska dressera deras likar runt Magasinsgatan 17. Torget här börjar för övrigt likna en scen ur Trolltyg i Tomteskogen, om världens tomtebefolkning plötsligt ansökte om statsunderstödda Ray-Bans och ekologiska tygpåsar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset