Angelica Bengtsson var nära att sätta svenskt rekord på SM.
Angelica Bengtsson var nära att sätta svenskt rekord på SM.

Den ena kvittrade åt prestationen i OS, den andra var på botten av sin idrottskarriär.Både Sofie Skoog och Angelica Bengtsson hittade tillräckligt med kraft för att ta SM-guld.– Jag har fått ut känslorna, jag skrek ut min sorg. Nu går jag vidare, sade Bengtsson efter att ha nosat på det svenska rekordet i Sollentuna.

I ena änden av Sollentunavallen lade OS-sjuan Sofie Skoog upp ribban på personliga rekordhöjden 1,95 – i den andra hoppade stavstjärnan Angelica Bengtsson på nordiska rekordhöjden 4,72.

Det blev förstås SM-guld för båda två – men rekorden får vänta.

Närmast att klara var nog Bengtsson som trots svåra vindförhållanden mycket väl kunde ha glidit över i det andra försöket.

Kanske var det tur att hon rev.

– Jag var lite nervös för att hoppa över huvud taget efter OS (där hon missade i kvalet). Jag var så besviken, besviken på sporten. Om det hade gått bra i dag hade det varit skit det med. Varför just nu liksom? säger hon.

Naglar i guld

Det kändes dock bättre när hon väl var ute på banan – ja, faktiskt till och med så bra att hon efter uppvärmningen målade naglarna i guld.

Ingen kunde heller hota henne.

OS-kollegan Michaela Meijer rev ut sig på 4,35 och Bengtsson kunde göra sina rekordförsök i fred.

– Det var bara roligt att hoppa och jag känner mig i bra form, säger hon.

Efter det andra försöket på 4,72 meter undrade pappa och tränare Glenn om Angelica inte skulle byta till en hårdare stav – men fick nej eftersom det kändes så bra.

I det tredje sprang 23-åringen på så bra att redskapet inte orkade ta emot henne.

– Jag mosade staven. Pappa hade rätt, säger Bengtsson.

Mycket sömn

Höjdhopparen Sofie Skoog lämnade rösten i Rio de Janeiro – "jag är jättehes men inte sjuk alls" – men tog med sig formen till SM.

Hon säkrade guldet när hon tog 1,83 meter, gled enkelt över 1,90 och hade två hyfsade försök på 1,95.

– Det första kändes riktigt bra. Det är väldigt viktigt för mig att göra många försök på höga höjder. Till slut ligger ribban kvar, säger Skoog.

Tiden efter OS i Rio har hon mest tillbringat med ögonen slutna.

– Jag har sovit elva timmar per dygn. Varit helt väck. Men det känns väldigt bra i kroppen. Jag ville bara ha en dag när jag var pigg. Då visste jag att det kunde gå bra, säger Skoog.

Närmast väntar Diamond League-tävlingen i Zürich på torsdag för Skoog innan det bär av till Finnkampen i Tammerfors.

Där hoppar även Angelica Bengtsson.

Kanske kan det bli rekord då.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset