Umeås Nikolina Lundin Lundström deppar. Arkivbild.
Umeås Nikolina Lundin Lundström deppar. Arkivbild.

Umeå IK var 2000-talets stora dominant inom svensk damfotboll. Men det spelar ingen roll nu.Laget slutar näst sist i damallsvenskan och spelar i elitettan nästa år.– Man är mest tom. Det känns fruktansvärt tråkigt, säger Hanna Folkesson till Radiosporten.

Umeå har spelat i damallsvenskan sedan 1998 och tog mellan 2000 och 2008 sju SM-guld. Nu åker det tidigare storlaget ur den högsta serien efter att bara ha fått 1–1 mot bottenkonkurrenten Kristianstad – som därmed säkrade nytt allsvenskt kontrakt – i den sista omgången.

Umeå låg inför avslutningen sist i tabellen och behövde vinna över Kristianstad för att klättra upp på säker mark.

Rebecca Guehai gav hemmalaget Kristianstad ledningen redan i den 14:e minuten och Umeå fick jobba i uppförsbacke på den rejält regnblöta och tungspelade planen på Vilans IP hela matchen. Lina Hurtig kvitterade i 51:a minuten, men det räckte inte.

För få mål

– Planen är ju en katastrof, jag förstår inte att de godkänner att vi ska spela på den. Men det är lika för båda lagen och vi kan inte skylla på det. Det är inte i den här matchen vi förlorar, utan vi har inte vunnit de matcher vi behövde tidigare under säsongen, säger Hanna Folkesson till Radiosporten.

Trots att laget behövde en seger i den avslutande matchen lyckades Umeå inte skapa någon egentlig forcering offensivt. Det är i anfallsspelet de största problemen funnits under säsongen. Umeå har haft seriens skralaste målproduktion, och bara gjort 16 mål på 22 matcher.

– Mycket har hängt på sista tredjedelen, att vi inte kunnat avgöra de matcher vi behövt. Men jag tycker vi har visat nu på slutet att vi hör hemma i damallsvenskan. Jag tycker det är orättvist att vi åker ur, säger landslagsmittfältaren Folkesson, som den här säsongen kommit tillbaka från den korsbandsskada som gjorde att hon missade VM förra året.

Mallbacken också ur

Hon vet ännu inte om hon följer med laget ner i seriesystemet till nästa säsong.

– Det får man tänka på om ett par dagar, just nu är man bara besviken, säger hon.

Mallbacken gör Umeå sällskap ner i elitettan, efter att ha förlorat mot tvåan Rosengård med 0–7. Landslagsanfallaren Lotta Schelin stod för två av Rosengårds mål.

Hammarby och Limhamn Bunkeflo tar steget upp i högsta serien nästa säsong.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset