Emil Forsberg.
Emil Forsberg.

Besvikelsen efter EM har lagt sig.Emil Forsberg är redo att ta nästa kliv i sin landslagskarriär.– Jag vill vara en bärande spelare, säger han.

Han var en av Sveriges bästa när EM-biljetten säkrades via playoffseger mot Danmark, efter bland annat ett mål och en assist i 2–1-segern i det första mötet på hemmaplan.

Han kom dessutom till EM-uppladdningen i bra form – hans åtta mål och sju målgivande passningar hade stor del i att skjuta upp Leipzig till bundesliga – och hyllades av landslagskamraterna när han sänkte Wales i genrepet.

Tanken var att Emil Forsberg från sin vänsterytterposition skulle få sitt stora genombrott och, i skuggan av Zlatan Ibrahimovic, bidra till ett framgångsrikt svenskt mästerskap.

I Frankrike gick det dock inte alls bra. Inte för Sverige och inte för Forsberg, som byttes ut i samtliga tre gruppspelsmatcher.

"Klart det var tufft"

Men en sommar kan göra mycket och nu är Emil Forsberg – efter att Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson har lagt landslagsskorna på hyllan – en av de mer rutinerade i nya förbundskaptenen Janne Anderssons trupp.

Besvikelsen efter EM har lagt sig.

– Det är klart den har gjort det. Det är en ny säsong och nya utmaningar nu. Det är klart att det var tungt, men nu är det på topp igen, säger Forsberg.

Han känner dock ingen press över att vara en nyckelspelare i "det nya landslaget" som inleder med VM-kvalmatchen hemma mot Nederländerna på tisdagen.

– Nej, jag har aldrig känt något sådant tryck. Jag vill vara en bärande spelare, jag vill hjälpa till så gott jag kan. Jag har en stor tro på mig själv att jag kan göra det och det vill jag göra.

Inga problem med tempot

Försäsongen i klubblaget beskriver han som "skitbra".

– Jag känner mig i riktigt bra form, säger han.

Än så länge har Leipzig bara spelat en match i bundesliga, där Forsberg spelade matchens sista 27 minuter. Men han märker redan en skillnad jämfört med andraligan. Och kanske inte på det sätt som man tänker sig den fartfyllda tyska fotbollen.

– Tempot kände jag inte var någon skillnad. Snarare att man hade mer tid med bollen, säger Forsberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset