Filip Forsberg vet hur Pekka Rinne ska överlistas. Arkivbild.
Filip Forsberg vet hur Pekka Rinne ska överlistas. Arkivbild.

Han är Sveriges hetaste målskytt i NHL och lagkamrat med tisdagens motståndarmålvakt.Filip Forsberg vet hur Finlands Pekka Rinne ska överlistas.– Om han var lite darrig i början mot Nordamerika så hoppas man ju kunna utnyttja det direkt, säger den 22-årige skarpskytten.

Efter drömstarten med seger över Ryssland väntar Finland på tisdagskvällen i Air Canada Centre.

Finland har kniven mot strupen och måste vinna och Tre Kronor kan med en seger säkra en semifinalplats.

Forsbergs lagkamrat från Nashville är Finlands uttalade förstemålvakt och de flesta tror att han får fortsätta i kassen trots en jobbig premiär. Rinne släppte in fyra mål under de första 34 minuterna innan han spelade upp sig.

– Han är bra, det visade han mot oss i Helsingfors. Då var han anledningen till att de vann. Han är en jäkligt bra målvakt.

Trafik framför mål

TT: Var skjuter man på honom?

– Det är väl som med alla keeprar att det gäller att få in mycket folk på mål. Jag såg något av målen i går där det var mycket trafik framför och det var samma med ryssarnas mål mot oss i går. Det är så målen går till i dagens hockey.

Finlands unga och oerfarna backar hade dessutom svårt både att få bort returer och motståndare framför kassen i 1–4-förlusten mot Nordamerika U23.

Filip Forsberg stod länge, länge och nötte skott efter Tre Kronors träning i Lakeshore Arena, till vardags Toronto Maple Leafs träningsarena utanför stan.

– Skottet är ju en styrka som jag har, så det vill jag gärna fila på.

Hoppas på utdelning

Med träningsmatcherna inräknade har Forsberg, som gjorde 33 mål förra säsongen, ännu så länge bara gjort ett mål i tom kasse (mot just Finland) på fyra matcher.

– Det är klart att man vill göra mål, men nu har vi bara spelat en match (i turneringen) och vi vann så det behövdes inte. Det är skillnad om man har mycket lägen som man bränner och vi förlorar, då blir det mycket frustration, säger han.

Spelmässigt har det funkat bra både för honom och kedjan tillsammans med Washingtoncentern Nicklas Bäckström och Patric Hörnqvist, Stanley Cup-vinnare med Pittsburgh i juni.

– Vi hade mycket snurr i anfallszon mot Ryssland och mycket lägen, sedan saknades det lilla sista med målskyttet. Men jag tycker ändå vi spelade bra.

Tre Kronor har två chanser på sig att fixa segern som gör att semifinalplatsen är säkrad. Men så tänker inte Forsberg:

– Det är väl allra mest troligt att det är två segrar som behövs, men vi vill så klart vinna alla matcher. Tänker man så sätter man sig själv i en dålig sits. Vi går ut med full fart för att vinna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset