Filip Forsberg under onsdagens träning i Scandinavium i Göteborg.
Filip Forsberg under onsdagens träning i Scandinavium i Göteborg.

Washington valde bort honom. Tre år senare är Filip Forsberg en av NHL:s hetaste spelare.Lagom till World Cup skrev 22-åringen på ett sexårskontrakt värt över 300 miljoner kronor.– Jag trivs bra, säger Forsberg.

Filip Forsberg är yngst i Tre Kronors trupp till World Cup. Men nyss fyllda 22 kan han ändå redan nu bli en av nyckelspelarna, inte minst som målskytt.

Den tidigare Leksandsforwarden gjorde 33 mål för Nashville förra säsongen och var därmed den bästa svenska målskytten i ligan.

– Det har varit kul att vara en del av laget och kunna bidra offensivt, säger han.

– Jag kom ändå från allsvenskan direkt in i bästa ligan i världen. Klart att det tar lite tid att komma in i det. Det blev ju mycket AHL i första året, men det var nyttigt.

Och lukrativt.

Tennessee-klubben belönade honom i slutet av juni med ett nytt kontrakt, värt 36 miljoner dollar (motsvarande drygt 305 miljoner kronor) fram till och med säsongen 2021–2022.

– Jag ville gärna vara kvar i Nashville, vi har något riktigt bra på gång och klart att jag gärna ville vara en del av det, säger Forsberg.

– Hela vårt lag har blivit bättre för varje år. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på den kurvan.

Missnöjda supportrar

Forsberg är fostrad i Leksand och gick tidigt i NHL-draften. Men 2013 valde Washington något oväntat att byta bort honom till Nashville.

Ett lyckat byte för Forsberg, som efter en säsong med mestadels spel i farmarligan AHL har blivit en av de tongivande spelarna.

Men kanske inte lika kul för supportrarna i Washington, som i stället för den blivande storstjärnan fick tjecken Martin Erat (som inte stannade ens ett år i klubben) och kanadensiske centern Michael Latta (som gjort 17 poäng totalt på tre säsonger och inte fick förnyat förtroende inför vintern).

– Det är väl inte jättenöjda, så mycket vet jag, säger Washingtoncentern Nicklas Bäckström.

– Och det är ju inte så konstigt. Det var väl ett lite för hastigt beslut, ingen bra trade. Men jag är glad för hans skull, att det gått så bra i Nashville.

Äntligen i samma kedja

Förbundskaptenen Rikard Grönborg kan bara hålla med:

– Det var så klart en bra trejd för Nashville. Filip har visat att han är en superstjärna.

Tre år senare kommer Washingtonsupportrarna dessutom att få ett smakprov av hur det kunde ha sett ut. Grönborg har under träningarna i Scandinavium matchat Forsberg tillsammans med just Bäckström samt med Patric Hörnqvist.

– Det ska bli grymt kul. Både Bäckström och "Bengan" är fantastiskt duktiga spelare, säger Forsberg.

– Jag försöker bidra med det som jag är bra på, det är en ganska skön mix av spelare som förhoppningsvis kan bli riktigt bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset