Emil Forsberg under pressträffen i Marbella.
Emil Forsberg under pressträffen i Marbella.

Defensiven kommer i första hand.När det sedan handlar om offensiven kretsar mycket kring Emil Forsberg.– Om vi får tag på bollen gäller det att göra något bra med den, säger han inför VM-kvalmötet med Frankrike.

Fotbollslivet i Leipzig har blivit roligare för Emil Forsberg. Efter en tid utanför tränaren Ralph Hasenhüttls startelva har mittfältaren fått en mer tongivande roll i Bundesligaklubben Leipzig.

I hemmamötet med Mainz var det svensken som låg bakom nykomlingens senaste seger. Med ett mål och två framspelningar såg han till att matchen slutade 3–1, vilket innebär att klubben fortfarande är obesegrat efter tio omgångar och har lika många poäng som storklubben Bayern München.

– Vi vet om att det kan gå snabbt ner. Nu har det gått tio matcher och vi har ännu inte förlorat. Vi är glada för varje poäng vi kan ta och vi vill alltid ha tre från varje match. Vi tänker inte mycket mer än så, säger han.

"Tuff match"

Riktigt samma tankar finns inte inför Sveriges VM-kval mot Frankrike.

– Jag tar oavgjort alla dagar i veckan. Ett fantastiskt resultat vore tre poäng, säger Forsberg.

– Vi vet att det kommer att bli en tuff match och att vi inte kommer att vara det förande laget, men det gäller att tro på det vi gör när vi har bollen. Det gäller att vi tar för oss.

Janne Andersson räknar dock inte med att Sverige kommer att äga bollen allt för ofta. Det är ett scenario som förbundskaptenen även verkar vara okej med. Däremot vill han inte bara se försvarsspel under fredagens match på Stade de France.

– Vi vill spela ett anfallsspel där Emil (Forsberg) kommer in i planen, det är ingen hemlighet. Han ska hitta hålen. Det gjorde han ganska ofta mot Luxemburg och Bulgarien. Förhoppningen är att han även ska kunna göra det mot Frankrike, i alla fall ibland, säger Andersson.

– Grunden är han ska hitta hålen. Där är han skicklig på, och att komma rättvänd och med fart. Det vill vi ju ha i vårt spel ha men det kommer inte bli lika ofta som mot Bulgarien.

Defensiven viktig

Forsbergs startposition är från kanten. Därifrån har han sedan tillåtelse att röra sig in i banan, byta kant eller ta sig rakt ner till kortlinjen för att få in bollen till någon av anfallarna som lurar i straffområdet.

För att ens har möjlighet att röra sig så måste Sverige hitta rätt i försvarsspelet.

– Det kollektiva är viktigt, så klart. Vi måste göra det här tillsammans. Defensiven blir viktigt samtidigt som vi måste vara noga med bollen när vi väl har den och se till att modet att våga, säger Emil Forsberg.

– Det blir en tuff match. Det är en bra motståndare men det ska bli kul som fasen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset