De sex forskarna kommer ut från isoleringen efter ett år.
De sex forskarna kommer ut från isoleringen efter ett år.

Efter ett år på "Mars" har sex forskare återvänt till jorden – i en simulering. Den långa konstgjorda Marsupplevelsen är tänkt att ge insikter inför framtida resor till den röda planeten, rapporterar BBC.

Utan frisk luft, färsk mat eller privatliv har de levt i en kupol på Hawaii, där de utfört det Nasa-finansierade projektet. Tanken är att det ska ge en större förståelse för hur människor påverkas av den isolering som de första människorna på den röda planeten skulle uppleva.

"Forskarna ser fram emot att få bada i havet och äta färska matvaror och andra livsmedel som inte fanns i kupolen", säger Kim Binsted vid Hawaiis universitet i ett uttalande.

De som genomförde projektet är en fransk astro-biolog, en tysk fysiker och fyra amerikaner: en pilot, en arkitekt, en journalist och en jordforskare. Samtidigt som de ägnat sig åt olika projekt, bland annat odlat grönsaker och framställt vatten, har de fått kämpa för att hålla sams och hushålla med de begränsade resurserna som de haft tillgång till.

Experter uppskattar att det för människor skulle ta mellan ett och tre år att genomföra en bemannad rymdfärd till Mars. Projektet som bedrivs av Hawaiis universitet är det näst längsta i sitt slag som genomförts. Tidigare har Ryssland genomfört liknande forskning i 520 dagar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset